Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az eurócsoport felfüggesztette az elfogadott adósságkönnyítő intézkedéseket

2016-12-14 18:06:16

Felfüggesztette az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület a Görögország terheinek enyhítésére elfogadott adósságkönnyítő intézkedéseket, válaszul az athéni kormány által váratlanul bejelentett extra kiadásokra - jelentette be szerdán az eurócsoport.

    "Az intézmények arra jutottak, hogy a görög kormány lépései látszólag nincsenek összhangban a megállapodásainkkal" - közölte szóvivője útján Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke. 
    Az euróövezeti pénzügyminiszterek az előző héten állapodtak meg a szóban forgó intézkedésekről, amelyek az adósságállomány csökkentésére ugyan nem vonatkoztak, a törlesztési időszak kiterjesztésére viszont igen.
    Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány azonban néhány nappal később 617 millió euró értékben jelentett be extra kiadásokat karácsonyi nyugdíj-kiegészítésekre és a menekültáradatnak kitett görög szigetek helyzetének javítására. Ciprasz úgy vélekedett, hogy ezek a lépések teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezményeknek.
    Az eurócsoport bejelentésére több mint 3 százalékot esett az athéni értéktőzsde részvényindexe, a görög államkötvények hozama pedig egyhavi csúcsra emelkedett. 
    A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.
    A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában - az előző kettővel ellentétben - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért annak enyhítését szorgalmazza. A hitelezők sorában a német kormány viszont az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.