Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ezentúl vizet sem iszik két, Izraelben bebörtönzött palesztin fogoly

2016-12-14 09:02:55

 

Ezentúl vizet sem iszik két, izraeli "adminisztratív" őrizetben lévő palesztin fogoly, akik már nyolcvan napja éhségsztrájkkal tiltakoznak bírósági eljárás nélküli fogva tartásuk ellen - közölte szerdán a Háárec című izraeli újság.

 

    A két éhségsztrájkoló palesztin fogoly, Ahmad Abu Farah és Anasz Sadid a teljes felmentését követeli, és nem fogadja el, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság egészségi állapotuk miatt már felfüggesztette a bebörtönzésüket elrendelő parancsot, viszont elutasította annak eltörlését.
    A 29 éves, curifi illetőségű Abu Farahot, és a 19 éves, a Hebron melletti Haraszából való Sadidot augusztus elején vették őrizetbe biztonsági okokból, illetve a közösségi médiában folytatott uszítás vádjával, majd az izraeli hatóságok mindkettőjüket fél éves elzárásra ítélték, bírósági eljárás lefolytatása nélkül.
    Éhségsztrájkjuk miatt több hete a Tel-Aviv melletti Aszaf Harofe nevű kórházban fekszenek, de elutasították az orvosi kezelést. Egy orvosokból álló nemzetközi emberi jogi szervezet képviselője múlt pénteken megvizsgálta őket, és súlyosnak ítélte egészségi állapotukat.
    Az izraeli biztonsági szervek indoklásuk szerint általában akkor rendelnek el jogi procedúra nélküli "adminisztratív" fogva tartást, ha a tanúk és bizonyítékok felmutatása veszélybe sodorná informátoraikat. Az adminisztratív fogság időtartamát gyakran meghosszabbítják, akár többször is.
    Abu Farah és Sadid ügyvédje elmondta a Háárecnek, hogy védenceire egy négyhónapos hosszabbítás vár az adminisztratív őrizet első fél évének letelte után, de ezt a végzést megtámadták, mert ragaszkodnak hozzá, hogy nem követtek el semmilyen bűntényt.