Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az FSZB 42 terrorcselekményt hiúsított meg idén Oroszországban

2016-12-13 10:46:51

 

Negyvenkét terrorcselekményt hiúsított meg Oroszországban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) idén - közölte Alekszandr Bortnyikov, a szolgálat igazgatója kedden az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság és Szövetségi Operatív Törzs moszkvai együttes ülésén.

 

    Bortnyikov elmondta, hogy az egyre hatékonyabban alkalmazott megelőző intézkedéseknek köszönhetően terrortámadásokat más városok között Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Nyizsnyij Novgorodban sikerült megakadályozni. A merényleteket egyebek között tömegközlekedési eszközökön és forgalmas helyeken szándékoztak elköveti "közelkülföldi" országok (egykori szovjet köztársaságok) állampolgárai.
    Oroszországban idén 129 fegyverest, köztük 22 "bandavezért" megöltek, valamint 898 "banditát" és cinkost tartóztattak le. Meggyilkolták az Iszlám Állam terrorszervezethez igazodó Kaukázusi Vilajet elnevezésű szervezet vezetőjét, és teljességgel felszámolták a Kabard-Balkár Köztársaság területén működő terrorszervezetek parancsnoki szintjét.
    Bortnyikov szerint 2016-ban megduplázódott és elérte a 26 ezret a leleplezett szélsőséges weboldalak száma. A biztonsági szolgálatok több mint 2 ezer olyan személy bankszámláját zárolták, akit terrorizmussal összefüggő tevékenységgel gyanúsítottak meg. Az orosz biztonsági szolgálatok 86 személyt akadályoztak meg abban, hogy külföldre utazzanak, hogy ott terrorcsoportokhoz, így az Iszlám Államhoz csatlakozzanak, 34 tagtoborzót buktattak le, valamint 48 fegyver és pokolgépek előállításra használt műhelyt vagy laboratóriumot semmisítettek meg.