Emma napja van. | 2024.04.19

Pénteken véget ér a Fölszállott a páva

2016-12-12 14:54:53

 

Pénteken rendezik meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjét, amelyben tíz produkciót láthatnak a nézők.

 

    Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos, az idei zsűri egyik tagja az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy a műsor népszerűsége érzékelhetően megnőtt a 2012-es indulás óta és nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvend.
    Személyes tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy külföldi fellépésein több ízben találkozott olyan sokadik generációs magyar gyerekekkel, akik a műsor hatására kezdtek el népitáncolni vagy magyarul tanulni, ezzel erősítve magyarságtudatukat. 
    Kiemelte, hogy a tavalyi gyerekévad után még a zsűri számára is meglepő volt, hogy milyen sok egyéniséget fedeztek fel idén is, a műsor hét hete alatt. Hozzátette, a műsorban leginkább a szóló produkciók tudnak érvényesülni, amelyeknél elsősorban a technikai tudást, a szenvedélyt értékeli a zsűri.
    A döntőbe került a Cickom Énekegyüttes, Horváth Áron, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, Albert Csaba, a dusnoki Aprók Néptáncegyüttes, Erdélyi Luca, a Sarjú Banda, Molnár Bence, a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes és a mérai Cifra Néptánccsoport 
    A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István. 
    A műsorban 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket: külön versenyeztek az énekes szólisták és énekegyüttesek, a hangszeres szólisták és zenekarok, a táncos szólisták és táncospárok, valamint a néptáncegyüttesek.
    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer rendezi meg a tehetségkutató versenyt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó