Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szabadságpárti szavazókért harcol az osztrák kormánykoalíció két pártja

2016-12-12 11:53:53

 

Ugyan a szabadságpárti színekben induló Norbert Hofer december elején elvesztette az osztrák államfőválasztást, továbbra is az osztrák belpolitika egyik fő kérdése, hogy a pártok miképpen viszonyuljanak az FPÖ szavazóihoz - állapította meg hétfői írásában a Die Presse című osztrák napilap.

 

    A kormánykoalíció két pártja különböző taktikával, de egyaránt a szabadságpárti szavazókért harcol: míg a szociáldemokraták tartalmi kérdésekről folytatnak vitát az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), addig a néppártiak elhatárolódnak az FPÖ-től - olvasható a Die Pressében.
    Egy másik osztrák napilap, a Der Standard hétfőn megjelent cikke szerint az is kérdés, hogy a kormánykoalíció két pártja miképpen alakítsa az FPÖ-höz és elnökéhez fűződő kapcsolatát a következő, a tervek szerint 2018-ban tartandó parlamenti választás előtt.
    Ausztriában továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt egy vasárnap bemutatott felmérés szerint. Az FPÖ-t követi az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 27, és a kisebbik koalíciós fél, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 19 százalékos támogatottsággal. Az ellenzéki Zöldek pártja 12 százalékon áll.
    A két hagyományos nagypárt - az SPÖ és az ÖVP - gyengülését az is jelzi, hogy az osztrák elnökválasztáson egyikük jelöltje sem jutott be a választás második fordulójába.
    Christian Kern szociáldemokrata kancellár, az SPÖ elnöke egy németországi lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában kifejtette, hogy szerinte nem vezet eredményre, ha az FPÖ és az Alternatíva Németországnak (AfD) pártok választóit nem veszik figyelembe, ha ezen pártokat "tabuként" kezelik. Úgy vélte, hogy ebből az AfD és az FPÖ is csak profitálni tudnának, hiszen áldozatként állíthatják be magukat.
    Kern és az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache az elnökválasztási kampány alatt, november végén az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban vitatkoztak egymással. A szakértők szerint a vita barátságos hangneme azt mutatja, hogy a szociáldemokraták így jelzik az FPÖ szavazóbázisának, hogy megértik aggodalmaikat és nyitottak feléjük is.
    Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, hogy a szabadságpárt a legnagyobb vetélytársa a néppártnak, és a következő választáson mindent meg kell tenni azért, hogy ne az FPÖ elnöke legyen a kancellár.
    Werner Amon az ÖVP főtitkára a Der Standard című osztrák lap hétfői számában megjelent interjúban leszögezte: az államfőválasztáson megmutatkozott, hogy az osztrák lakosság nem támogatja az Európa-ellenességet, hiszen ez Ausztria elszigetelődéséhez vezethet és károsíthatja az exportorientált osztrák gazdaságot. Úgy vélte, hogy amennyiben az FPÖ nem hagy fel az unió bírálatával, úgy nehezen tudnak majd részt venni kormányzati munkában.
    A Zöldek pártjának vezetője továbbra is határozottan elhatárolódik az FPÖ-től. Eva Glawischnig, a párt vezetője bírálta az SPÖ és az FPÖ "közeledését". Úgy vélte, hogy az SPÖ így teszi szalonképessé az Európa-ellenes pártot. Glawischnig egyúttal rossz döntésnek nevezte, ha valaki Angela Merkel német kancellár ellenében és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett foglal állást.
    Alexander Van der Bellennek, a Zöldek egykori elnökének az államfőválasztáson elért sikerét követően a párt olyan témákat akar előtérbe helyezni, amelyeket az utóbbi időben szerintük elhanyagoltak. Glawischnig az Európa-politikával, az energiarendszer átalakításával, az oktatási rendszerrel és az esélyegyenlőséggel akar legfőképpen foglalkozni.