Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-12-09 17:22:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
    Időjárási helyzet Európában
   
    Szárazföldünk északi felén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, a nyugatabbi területeken, valamint a Fekete-tenger térségében az eső esik, északon, északkeleten havazik. Ugyanakkor Közép- és Dél-Európa fölött anticiklon található. A magasnyomás területén a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, illetve az alacsonyszintű felhőzet. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de néhol jelentéktelen hószállingózás, szitálás, ónos szitálás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati és déli területein általában 11 és 20, középen és északon -3 és +8, keleten pedig többnyire -5 és -11 fok között alakul, sőt az Ural előterében -13, -26 fokot mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence fölé a fent említett anticiklon peremén eleinte kissé hidegebb, majd ismét enyhébb, többnyire alacsony nedvességtartalmú léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:

    Éjszaka általában változóan felhős idő várható, északkeleten és délnyugaton azonban több lesz a felhő. Többfelé képződik köd. Ezeken a tájakon jelentéktelen szitálás, ónos szitálás előfordulhat. Szombaton az ország nagy részén a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, de északkeleten és délnyugaton ismét maradnak felhős, ködös körzetek. Csapadék nem valószínű. Eleinte az északnyugati, nyugati, szombaton a nyugati, délnyugati szél több helyen megélénkül.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között várható.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél hidegebb is lehet.