Emma napja van. | 2024.04.19

NFM: a családok rezsiterheit a jövőben is megfizethető szinten tartják

2016-12-09 16:45:00

A fejlesztési tárca arra törekszik, hogy a magyar családok rezsiterheit a jövőben is megfizethető szinten tartsa, folyamatosan vizsgálják az eddigi vívmányok kiterjesztésének lehetőségét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI érdeklődésére.

    Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról, az egyszerű nyomástartó edényekről szóló irányelveket, valamint a mérőműszerekre vonatkozó négy új uniós szabályt.
    Az NFM hangsúlyozta: a kormány célja a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése, ennek érdekében minden támadással szemben határozottan fellép, nem enged a brüsszeli nyomásnak sem.
    A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi kimutatása alapján az európai országok közül, euróban számolva a lakossági fogyasztók villamosenergia átlagárai Magyarországon az ötödik legalacsonyabbak, míg a földgáz átlagárak a második legalacsonyabbak. A rezsicsökkentéseknek köszönhetően a magyar családok 2013. január 1. és 2016. november 30. között 888 milliárd forintot takarítottak meg. A rezsicsökkentés becsült hatása egy kétgyerekes, társasházi lakásban élő család megtakarítására éves szinten mintegy 110 ezer forint - közölte az NFM.
    A bizottság szerint a jelenlegi magyar gázügyi jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a magyar kormány számára, hogy meghatározza a nemzeti hálózatokhoz való csatlakozás és hozzáférés bizonyos feltételeit, a kiegyensúlyozó szolgáltatások nyújtása, valamint a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférés feltételeit.
    A gázirányelv szerint e kérdésekben a kizárólagos hatáskörnek a nemzeti szabályozó hatóságot kell megilletnie. Ezen túlmenően a nemzeti jogszabályok bizonyos költségtípusokat kizárnak a hálózati villamos energia és a gáztarifák számításából.
    Az Európai Bizottság 2015 februárjában küldött felszólító levelet Magyarországnak, mivel a testület megítélése szerint az előírások továbbra sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, indokolással ellátott véleményt küldött.