Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenhét év után vádat emeltek a kecskeméti cukrásznő feltételezett gyilkosa ellen

2016-12-09 10:04:35

 

Vádat emeltek aljas indokból elkövetett emberölés miatt egy negyvenéves férfi ellen, aki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint 1999-ben megerőszakolt, majd megfojtott egy fiatal nőt Kecskeméten. A vádlottat tavaly ősszel, a DNS-mintája alapján azonosították.

 

    A férfi 1999-ben Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében hajléktalan, csavargó életmódja során kisebb lopásokból élt - írta a vádhatóság. Rendszeresen ismerkedett nőkkel, igyekezett a bizalmukba férkőzni, rövid távú kapcsolatokat kialakítani velük, miközben álnéven mutatkozott be és életkörülményeiről is hazudott nekik. 
    A Kiskunfélegyházán élő sértett akkoriban egy kecskeméti belvárosi cukrászdában dolgozott. A 31 éves nő 1999. szeptember 15-én 20 óra 30 perckor bezárta a cukrászdát, és gyalog elindult a pályaudvarra, hogy hazautazzon. Az állomáson azonban megismerkedett a vádlottal, aki elcsalta magával. Egy kietlen, bokros-fás részre érve viszont a nő meggondolta magát, de az erős testalkatú, magas férfi megragadta a karját, és erőszakkal továbbvitte. Egy elhagyott helyen bántalmazni kezdte, leszorította a földre, és előbb erőszakkal közösült vele, majd megfojtotta a nőt. A holttestet másnap hajnalban találták meg. A férfi azért fojtotta meg áldozatát, hogy a nő megerőszakolása miatti felelősségre vonást elkerülje - áll a közleményben.
    Mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, az eljárást két év múlva megszüntették. Tavaly ősszel aztán felfigyeltek arra, hogy egy fővárosi rablás gyanúsítottjának DNS-mintája megegyezik a tizenhét évvel ezelőtti emberölés után rögzítettekkel. Mint kiderült, a vádlott a gyilkosság előtt ötször, azóta pedig még nyolcszor volt büntetve.
    Az előzetes letartóztatásban lévő férfire életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a főügyészség.