Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: meghozta az eredményét a kormány szegénység elleni politikája

2016-12-07 13:26:52

Meghozta az eredményét a kormány arra irányuló politikája, amely a szegénységet a középosztály megerősítésével szeretné visszaszorítani - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

    Rétvári Bence a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások életszínvonalát mérő legfrissebb kutatása kapcsán tartott háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, a munkahelyteremtésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika visszaigazolást nyert a számokban.
    Az eredmények szerint a társadalom minden rétegének emelkedett a jövedelme 2015-ben, de a legnagyobb növekedés az "alsó négy jövedelmi tizedben", tehát a legkevésbé jól keresők körében történt.
    Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nagy feladat még az országon belüli területi különbségek csökkentése, amihez külön kormányzati intézkedésekre van szükség.
    Közölte, az adatok szerint nagymértékben csökkent azok száma, akiknek hiteltörlesztéssel kapcsolatos hátralékuk van vagy nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat. Előbbiek száma 26-ról 19 százalékra csökkent, ami több mint 700 ezer embert jelent, utóbbiak köre pedig 15-ről 9 százalékra, mintegy 600 ezerrel mérséklődött. Ez köszönhető a rezsicsökkentésnek és a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedéseknek is - tette hozzá.
    Szintén a rezsicsökkentésre vezette vissza azt, hogy a lakosságnak egyre kevesebbet kell lakásfenntartásra és a háztartási kiadásokra fordítania, az így fennmaradó összeget pedig - a statisztikák szerint - olyan dolgokra költik az emberek, amikre eddig nem jutott pénzük. Míg 2012-ben az emberek jövedelmük 60 százalékát a megélhetéssel kapcsolatos alapvető kiadásokra fordították, addig 2015-ben ez a szám 57 százalékra csökkent, tehát három százalékkal többet tudtak a háztartások nem alapvető cikkekre költeni - mondta Rétvári Bence.
    Beszélt arról is, hogy a lakosság fogyasztása 2014-hez viszonyítva 2015-ben nyolc százalékkal nőtt. Érdekességként megjegyezte, hogy a házhoz szállított ételre fordított kiadások tíz év alatt megnyolcszorozódtak, 2015-ben házon kívüli étkezésre fejenként 32 ezer forintot költöttek az emberek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a lakosságnak több pénze jut erre, hanem egyfajta életformaváltást is türköz - fűzte hozzá.
    Rétvári Bence szólt arról is, hogy a KSH eredményei szerint Magyarországon egy százalék körüli vagy még annál is kevesebb volt tavaly azon háztartások száma, amelyekben anyagi okok miatt nincs mosógép, színes televízió vagy telefon.
    Internet-hozzáférése tavaly a lakosság mintegy kétharmadának volt, míg 2010-ben csupán 3,3 millió embernek. 2015-ben a háztartások 92 százalékában volt mobiltelefon, és 100 háztartásra 186 mobiltelefon jutott - ismertette az adatokat.
    Egyre többen engedhetik meg maguknak az évi egyhetes üdülést is, az ő számuk négy év alatt több mint másfél millióval nőtt. Az eredménybe beleszámít az a 800 ezer ember is, akik az Erzsébet-program révén jutottak kedvezményes üdülési lehetőséghez - jegyezte meg.
    Kitért arra is, hogy majdnem 2,5 millióval nőtt azok száma, akiknek van annyi anyagi tartalékuk, amennyiből egy körülbelül 60 ezer forintos váratlan kiadást fedezni tudnának.
    Kiemelte, hogy a súlyos anyagi deprivációval érintettek, azaz a nélkülözők száma 2012 és 2015 között jelentősen, 1,2 millióval csökkent. Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akiknek az előzőekben felsorolt tételek közül legalább négyet nélkülözniük kell.
    Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a kedvező eredményekhez nagymértékben hozzájárult a foglalkoztatás bővülése: 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest 138 ezerrel dolgoztak többen, 77 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, 11 ezerrel pedig a közfoglalkoztatottak köre.