Csongor napja van. | 2024.04.16

Új statisztikai törvényt fogadott el a parlament

2016-12-06 09:21:33

 

Új statisztikai törvényt fogadott el kedden az Országgyűlés kormányzati javaslatra.

 

    A jogszabály-módosítást 113 igen, 51 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.
    Az új törvény megalkotását egyebek mellett számos kapcsolódó uniós irányelv módosulásával indokolta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) továbbra is kormányhivatal marad, ugyanakkor a módosítás további garanciális szabályokat rögzít a szakmai önállósága érdekében. Ezek között szerepel, hogy jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem sértheti a KSH szakmai függetlenségét, a szervezet elnöke pedig nem utasítható.
    Részletesen meghatározták a KSH elnökének és helyetteseinek kinevezési és felmentési szabályait, továbbá erősítették az elnök jogkörét.
    A törvény rögzíti az adminisztratív adatokhoz hozzáférés adatvédelmi biztosítékait és az adatátadás szabályait is. Így például egyértelműen tilos egyedi adatot átadni, büntető- vagy polgári peres, hatósági és adóigazgatási eljárásra felhasználni. Nem hozható nyilvánosságra olyan egyéni adat, amely lehetővé teszi egy vállalat, intézmény vagy ember közvetett vagy közvetlen azonosítását. A jogszabály külön rendelkezik a tudományos célú hozzáférés szabályairól, amihez adatvédelmi biztosítékokat határoz meg.
    A Ház külön szavazással elutasította, hogy az Országgyűlés Hivatala, a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Alkotmánybíróság Hivatala köztisztviselőjének illetményalapja a KSH által az előző évről hivatalosan közölt nemzetgazdasági havi bruttó átlagkereset 20 százaléka legyen.