Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar nemzeti roma platform

2016-12-06 08:46:26

Az EMMI szervezésében, a Magyar nemzeti roma platform keretében konferenciát rendeztek hétfőn Miskolcon, a Megyeházán. Köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A Díszterem megtelt érdeklődőkkel, eljött számos roma kisebbségi vezető, civil szervezetek, egyházak, hivatalok, intézmények képviselői. Sztojka Attila, az EMMI főosztályvezetője örömmel üdvözölte a résztvevőket, mivel jelenlétükkel bizonyították, hogy számukra fontos a romaügy. Külön kitért az egyházakra, mivel, mint mondta azon lehet érdemben segíteni, akinek rendben van a lelke. A roma felzárkózással kapcsolatban kiemelte, hogy három alappilléren kell nyugodnia, amelyek: az együttműködés, a bevonás és a partnerség. A felzárkózás nagy társadalmi, gazdasági kihívás, amelynek középpontjában a munkának kell állnia.

 1639_3_680.jpg

Sokan eljöttek a konferenciára

Köszöntőjében Török Dezső a 2011-es Nemzetiségi törvényt idézve kitért a legfontosabb alapjogokra, ami azért lényeges, mivel a KSH adatai szerint megyénk lakosságának mintegy 10 százaléka nemzetiségi, ezen belül pedig döntő többségük roma. A megyei vezetés jelentőségének megfelelően foglalkozik a helyzetükkel, illetve kitért az egyház roma pasztorizációjának a fontosságára. Az alkalmat megragadva felsorolta a megyei önkormányzat mivel segíti a területi roma önkormányzat munkáját.

 1639_0_680.jpg

Török Dezső, mint házigazda köszöntötte a vendégeket

A beszédeket követően Teller Nóra, a Világbank szakértője tartott előadást Kordinációs és egyeztetési mechanizmus a helyi esélyegyenlőségi programokban címmel. Az együttműködéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a szavak mögött mindig az embert kell keresni. Törekedni a problémák közös megoldására. A felzárkóztatásban érdekelt partnerek közötti együttműködés összehangolását az iskolától a szociális munkáig.  Megfogalmazása szerint nem újabb papírtigriseket kell gyártani, hanem igazi tigrisekre van szükség.

 1639_1_680.jpg

A világbanki szakértő a problémák gyakorlati megoldásáról beszélt

Farkas Félix, a romák országgyűlési szószólója is köszöntötte a konferencia résztvevőit, s biztatta őket, hogy fejtsék ki véleményüket. Az ilyen rendezvények jó alkalmat kínálnak a közös célok megfogalmazására.

 1639_2_680.jpg

Eszmecserére is lehetőség volt a rendezvényen

A szünetet követően szakemberek mondták el tapasztalataikat, illetve kerekasztal beszélgetés keretében a felzárkózási folyamatban érdekeltek elmondhatták személyes tapasztalatukat, véleményüket, kérdéseiket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó