Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: ez a kormány mindig az adócsökkentés pártján volt

2016-12-05 15:25:05

 

A Fidesz-KDNP-kormány mindig az adócsökkentés pártján volt - mondta Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután a nemzetgazdasági tárca a parlament elé terjesztette többéves adócsökkentési programját.

 

    Halász János hangsúlyozta: mióta az adók csökkennek, a gazdaság erősödik, nő a foglalkoztatottság, és a bérek is emelkednek.
    "Éppen az ellenkező folyamat zajlik, mint a baloldal kormányzása alatt, amikor megduplázódott a munkanélküliség, a munkaadók és a dolgozók adóterhei évről évre nőttek, a fizetések elinflálódtak" - mondta a Fidesz-frakció szóvivője.
    Közölte: a parlamentnek benyújtott adócsomag alapján jövőre egységesen 9 százalék lesz a társasági adó, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb, vagyis Magyarország "az egyik legvonzóbb befektetési ország lesz". Ezzel a lépéssel egyébként további 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál - tette hozzá.
    A szociális hozzájárulási adó is csökken, jövőre 5 százalékponttal, 2018-ban pedig további 2-vel - ismertette a politikus.
    Az adócsökkentés jelentős béremelést is hoz magával - jelentette ki, emlékeztetve, hogy 2017-ben - 15 százalékkal - 127 500 forintra emelkedik a minimálbér, 2018-ban pedig már 138 ezer forint lesz az összege.
    "Ez a nagy béremelés a munka megbecsüléséről is szól. Amíg ez a kormány lesz, addig a bérnövekedés és a munkáltatói adó csökkentése folytatódni fog" - mondta Halász János.
    A szóvivőt kérdezték arról, hogy mégsem a járási és kormányhivatalok kézbesítik a nyugdíjasoknak a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. Erről úgy nyilatkozott: ha az érintett szakszervezet nem tudja vagy nem akarja eljuttatni időben a nyugdíjasokhoz ezt az utalványt, akkor nyilván helyes megoldás a kormánytól, hogy postán kézbesítteti őket.