Emma napja van. | 2024.04.19

Zárolták Sepsiszentgyörgy polgármestere bankszámláit

2016-12-05 14:53:00

Kovászna megye prefektusa kérésére az adóhivatal zárolta Antal Árpádnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének a bankszámláit. Az esetről maga Antal Árpád számolt be egy hétfői sajtótájékoztatón.

    Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a kormányt képviselő prefektus egy tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot próbált meg behajtani a polgármesteren, melyet a sepsiszentgyörgyi ingatlan-visszaigénylések elbírálásának a késlekedéséért rótt ki 2015 októberében. A polgármester hatósági túlkapásnak minősítette a történteket, hiszen - mint elmondta - a bírságról kiállított jegyzőkönyvet megfellebbezte a bíróságon, és míg a perben nem születik jogerős ítélet, a bírság nem hajtható be. Közölte: több napi utánjárással elérte a számlái zárolásának a feloldását.
    Antal Árpád úgy vélte: rosszhiszeműen jártak el vele szemben, hiszen a visszaszolgáltatás folyamata mindenütt akadozik az országban, de tudomása szerint ő az egyetlen polgármester, akit erre hivatkozva megbírságoltak. Hozzátette: közérdekű adatigényléssel kereste meg az ország valamennyi prefektusi hivatalát. Annak a közlésére kérte a prefektusokat, hogy hány polgármestert bírságoltak meg hasonló okból.
    Azt is elmondta: a restitúciós kérelmek elbírálása rendszerhiba miatt késlekedik. 2011 és 2015 között a polgármesteri hivatalok a közalkalmazotti létszámstop miatt nem alkalmazhattak jogászokat a kérelmek elbírálására, most pedig nem találnak olyan jogászokat, akik a városháza által kifizethető csekély fizetésért vállalnák a visszaszolgáltatási döntések felelősségét. "Az 1200 lejes (84 ezer forint) minimálbérért nem fog senki a városházára szegődni, hogy itt olyan dokumentumokat írjon alá, amelyek esetleges vesszőhibáiért aztán tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rónak ki rá" - idézte a hírügynökség a polgármestert.
    Antal Árpád megemlítette: korábban be is perelte a kormányt, amely lehetetlen helyzetet teremtett a rendeleteivel a restitúció tárgyában.
    A Maszol.ro portál beszámolója szerint a polgármester azt a feltételezését is kifejtette, hogy valójában nem azért kapta a pénzbüntetést, amit a jegyzőkönyvbe írtak, hanem azért, mert a prefektus utasítást kapott a megbírságolására Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettestől. Gabriel Oprea egy évvel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi elöljárók felelősségre vonását követelte amiatt, hogy Sepsiszentgyörgy 1944-es román visszafoglalása évfordulóján az ünnepi ceremónia résztvevői nem tűzhették ki a városháza tornyára a román lobogót.