Gedeon napja van. | 2024.03.28

Budapestre látogat ma a szlovák államfő

2016-12-05 07:23:51

 

Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz ma Magyarországon Andrej Kiska szlovák államfő. 

 

    A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Áder János hétfő délelőtt katonai tiszteletadás mellett fogadja szlovák kollégáját a Sándor-palota előtt, majd a két államfő megbeszélést folytat. Tárgyalásukról közös sajtótájékoztatón számolnak be.
    Andrej Kiska délután megkoszorúzza a Hősök emlékkövét a budapesti Hősök terén, ezt követően pedig ellátogat a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumba.     Áder János és Andrej Kiska legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Aggteleken, a Baradla-barlangban. Akkor a két államfő a világörökséghez tartozó Aggteleki-karszt és az ahhoz kötődő Szlovák-karszt kutatása és védelme című konferencia nyitóprogramján vett részt és a környezetvédelem, valamint a természetvédelem fontosságát hangsúlyozta.     Budapesten legutóbb 2013-ban járt szlovák államfő: Ivan Gasparovic személyében kilenc év után először érkezett hivatalos látogatásra szlovák elnök a magyar fővárosba. 
    Az államfői tárgyalásokon Áder János nyilatkozata szerint "bár a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak", egyetértettek abban, hogy a nyitott kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján kell megvitatni.