Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hajléktalanok - Czibere: a megelőzés, az ellátás és a reszocializáció egyaránt fontos

2016-12-02 16:49:00

 

A hajléktalanná válás megelőzése, a hajléktalanok szükségleteihez igazodó ellátás és a társadalomba visszavezető utak megtalálása egyaránt fontos feladata a szociálpolitikának - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Hangsúlyozta: a kormány és a szolgáltatók időben felkészültek az idei tél hideg éjszakáira. 

 

    Czibere Károly hangsúlyozta: az önkormányzatoknak törvény által előírt feladatuk odafigyelni a krízisben lévőkre, és menedéknyújtással, pénzbeli vagy természetbeni támogatással segíteni őket.
    A hideg beköszöntével ugyanakkor "mindannyiunknak fokozottan oda kell figyelnünk embertársainkra, szomszédjainkra, főképp a magányosan, izolált életkörülmények között élőkre, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a veszélynek"- mondta az államtitkár.
    Czibere Károly azt kérte, hogy aki veszélyben lévő vagy magatehetetlen embert lát, az hívja a 112-es segélyvonalat, a www.diszpecserportal.hu oldalon pedig régiókra bontva is megtalálhatók a hajléktalanellátó szervezetek.
    Kiemelte, a kormány és a szolgáltatók időben felkészültek az idei tél hideg éjszakáira. A magyarországi férőhelyek számát 9600-ról a téli krízisidőszakban további 1500-zal növelik, a bővítés többletköltségeit a központi költségvetésből megtérítik a szolgáltatóknak. Emellett 83 utcai szociális szolgálat is működik, amelyek a legelesettebbeken próbálnak segíteni, illetve próbálják rávenni az utcán élőket arra, hogy menjenek be melegedőkbe.
    Kitért arra, hogy decemberben indul európai uniós pénzből a rászorulókat támogató operatív program, amely 2020-ig 4000 hajléktalan ember számára biztosít négymilliárd forint összegben napi egy tál meleg ételt.
    A hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba szintén több program szolgálja. Ismertetése szerint 2017-től a szolgáltatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból lakást béreljenek, és így azok a hajléktalanok, akik képesek az önálló életre, gyorsabban visszakerülhessenek a társadalomba.
    Ugyanilyen fontos az az 1,7 milliárd forintból megvalósuló program, melynek célja, hogy azok, akik úgy vesztik el a lakhatásukat, hogy van szakképesítésük és képesek dolgozni, ne kerüljenek hajléktalanszállóra, hanem eleve albérlettel segítsék őket.
    Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője elmondta: a szervezet a fővárosban telente 400 férőhelyet biztosít, ahova éjszakánként behúzódhatnak a hajléktalanok, emellett 9 utcai gondozószolgálatuk járja a közterületeket, parkokat, erdős részeket.
    Úgy fogalmazott: nagy bizalom kell ahhoz, hogy valaki a megszokott, számára biztonságosnak ítélt környezetéből felálljon és bemenjen egy intézménybe. Ezt a bizalmat kell elérniük a szervezet szociális munkásainak. 
    Hangsúlyozta, ez a segítség jóval több, mint egy ágy. Személyre szabottan, az egyéni életutakat megismerve lehet csak segíteni valakit abban, hogy visszakapaszkodhasson a társadalomba. 
    Ezen a nehéz, sok időt igénylő úton nincsenek egyik napról a másikra elért, látványos eredmények. "Mégis mindenkitől azt kérjük, hogy legalább adventben aggódjunk jobban egymásért" - tette hozzá a szeretetszolgálat régióvezetője.