Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország támogatja Macedónia euroatlanti integrációját

2016-12-02 11:22:29

 

Magyarország támogatja Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozását, ugyanis Macedónia stabilitása nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem egész Közép-Európa biztonsága szempontjából nagy jelentőséggel bír - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken szkopjei útjáról adott telefonos nyilatkozatában.

 

    Egy újabb bevándorlási hullám esetén Macedónia a legdélebbi ország, amelyre számítani lehet a bevándorlók megállításában - tette hozzá. Szijjártó Péter megjegyezte, nem lehet tudni, az EU és Törökország megállapodása a migránsok megállításáról meddig fog kitartani, ám ha "váratlan események történnek, és egy újabb bevándorlási hullám érkezik a Nyugat-Balkánra, akkor Macedóniára számíthatunk elsőként".
    Az integrációs folyamat által az ország megerősödik, még stabilabbá válik, és egy esetleges bevándorlási hullám során nagyobb eséllyel tudja megvédeni Közép-Európát - magyarázta.
    Szijjártó Péter szerint Brüsszelnek mindenképp meg kell kezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szkopjéval, és a magyar kormány arra kéri Görögországot, hogy ezúttal ne vétózza meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését. "Úgy gondoljuk, hogy nem helyes, ha egy EU-s tagország kétoldalú viták miatt most már évek óta blokkolja egy tagjelölt országgal a csatlakozási tárgyalások megkezdését" - vélekedett Szijjártó Péter, s hozzátette, hogy Macedóniának az Európai Unióban lenne a helye.
    A magyar diplomácia vezetője nyomatékosította, annak érdekében, hogy Szkopje továbbra is meg tudja védeni a déli határokat, Magyarország továbbra is segítséget nyújt. "Ez azt jelenti, hogy a jövő évben is fognak szolgálni magyar rendőrök Macedónia déli határán, a macedón-görög határon, mint ahogy szolgáltak az eddigiekben. Ezért a segítségért Macedónia nagyon hálás" - részletezte a külgazdasági és külügyminiszter.
    Tiszteletben kellene tartani a nem NATO-tag Macedónia szerepét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének hadműveleteiben, ezért a NATO-csatlakozási folyamat megindítását is támogatja Magyarország - tette hozzá.
    A két ország közötti kapcsolatrendszer javulását bizonyítja, hogy az idei esztendő első nyolc hónapjában 40 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 150 millió eurót, és a magyar export is 25 százalékkal nőtt. Emellett pedig a megállapodások szerint áprilistól közvetlen repülőjárat köti majd össze a magyar és a macedón fővárost - fűzte hozzá a politikus. 
    Szijjártó Péter péntek este részt vesz a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) kampányrendezvényén, amelyet a december 11-re tervezett előre hozott parlamenti választások alkalmából tartanak. Itt a magyar miniszter a résztvevőket is biztosítja Budapest támogatásáról, illetve elhangzik majd, hogy Magyarország példájából kiindulva a macedónoknak is a végsőkig ki kell tartaniuk amellett, hogy az országuk jövőjéről csak ők hozhatnak döntést, és ahogy Magyarország nem engedte, úgy Szkopje se engedje, hogy kívülről mondják meg,  mi jó, vagy mi rossz az országnak.