Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orbán: nem engedjük, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat

2016-12-02 09:01:33

 

A kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

 

    A hatósági árszabályozás kivezetése az európai energiarendszerből a rezsicsökkentés megszüntetését jelentené - mondta a kormányfő.
    Szerinte az energiaszektorban a verseny nem az árak csökkenéséhez vezet, hanem "mindenfajta háttéralkuk" miatt inkább az emelkedésükhöz. Ha Közép-Európában nincs árszabályozás, akkor a nyugdíjasoknak, a családosoknak, a nehéz helyzetben lévőknek jóval magasabb energiaárat kell fizetniük - hívta fel a figyelmet.
    A kormány megvédi a rezsicsökkentést, és bár nehéz küzdelem lesz, de "van esélyünk a sikerre" - jelentette ki Orbán Viktor, aki arra számít, hogy Magyarország ellenzéki pozíciója Brüsszelben tovább erősödik.
    A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma már 5 százalék alatti a munkanélküliség, vagyis aki akar, az dolgozhat. A helyzet azonban még nem ideális - jelezte -, mert vannak regionális különbségek, nem mindig könnyű elérni a munkahelyet, és nem mindig azt kapja a munkavállaló, amit szeretne, "de azt azért mondhatjuk, hogy valamilyen munkához, legrosszabb esetben közmunkához, mindenki hozzájuthat".
    Most az a cél - folytatta -, hogy Magyarországon egyre jobban megérje dolgozni, a kormány döntéseinek logikája pedig az, hogy mindenki kap adócsökkentést, ha cserébe bért emel. Megjegyezte, hogy az adócsökkentés növeli a versenyképességet, a béremelés pedig hozzájárul a munkaerő minőségének javulásához.
    A gazdasági helyzet - mondta Orbán Viktor - 1990 óta még egyszer sem volt olyan biztató, mint ma. "Nem arról van szó, hogy megérkeztünk, hanem arról, hogy úton vagyunk, és az irány, amely szerint haladunk, sikerrel kecsegtet" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: "a győztes országok közé tartozunk", amiben régóta nem volt részünk.
    Értékelése szerint jövőre a nyugdíjasoktól, a keresőkön át, a fiatalokig mindenki léphet egyet előre.
    A kormány sorra nyerte meg azokat a csatákat, amelyeknek gazdaságfilozófiai dimenziói is voltak, "fekete bárányból Magyarország lassan, de biztosan egy sikertörténetté vált", amit "fanyalogva" ugyan, de lassan az ellenfelek is elismernek - mondta, megjegyezve, hogy az ellenzék ugyanakkor "egyetlen ügyben sem" támogatta a kabinetet.
    Arra a felvetésre, hogy a németek 2018-ig saját gazdaságuk lassulásával számolnak, Orbán Viktor úgy reagált: a világ nem csak Németországból áll, vannak más sarkai is. Erre példaként említette a keleti és a déli nyitás politikáját.
    Ha lassul a világgazdaság növekedése, akkor elvárható, hogy a kormány, a gazdasági kamara és a szakszervezetek találjanak olyan irányvonalat, amely a gazdaság növekedését ilyen külgazdasági feltételek mellett is megvédi, fenntartja - mondta, kijelentve: "nem tesszük le a fegyvert, igenis nagyobb növekedést akarunk".