Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: magyar-koszovói környezetvédelmi együttműködésről egyeztettek 

2016-11-30 11:30:01

 Környezetvédelmi együttműködésről egyeztetett V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Ferat Shala, Koszovó környezetvédelemért és várostervezésért felelős ügyvezető minisztere Budapesten - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a találkozón áttekintették a lehetséges környezetvédelmi együttműködési területeket, ezek között kiemelték a levegőtisztaság védelmét és a hulladékgazdálkodást. Az együttműködés egyik jelentős területe lehet a természetvédelem, kiemelten a nemzeti parkok, mert Koszovó és Magyarország számára egyaránt fontos ezeknek a területeknek a megőrzése.
    A koszovói miniszter kezdeményezte a szakmai kapcsolatfelvételt és jelezte, hogy országa szívesen lát minden, környezetvédelemmel foglalkozó magyar szakmai és üzleti szereplőt.
    A tárca közleménye szerint V. Németh Zsolt hangsúlyozta: Magyarország az egészséges, kiváló minőségű élelmiszereket helyezi a termelés középpontjába és elkötelezett a GMO-mentes agrárium kialakításában. A koszovói miniszter jelezte, hogy Koszovó is támogatja az elképzelést, és kiemelt lehetőséget lát a biotermékek előállításában.
    A magyar szaktárca továbbra is kész arra, hogy támogassa Koszovó európai integrációs felkészülését a környezetvédelem területén, így szívesen közreműködik a koszovói társminisztérium számára szükséges szakmai tapasztalatok átadásában - áll az FM közleményében.