Auguszta napja van. | 2024.03.29

Czibere: Magyarország előrelépett a romák felzárkóztatásában

2016-11-30 09:57:40

 Egy európai felmérés szerint Magyarország a romák felzárkóztatásának legfontosabb mutatóiban a legjobbak között van - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    Az államtitkár elmondta, hogy kedden Brüsszelben részt vett az uniós Roma Platform éves ülésén, "amelynek legfontosabb tanulsága az a sokk volt", amit az EU alapjogi ügynökségének kedden közzétett jelentése okozott. A sokk annak szólt, hogy a vizsgált kilenc országban a felzárkózás és a társadalmi integráció alig-alig mozdult előre, vagyis a szegénységi, foglalkoztatási és a gyermekeket érintő adatok alig javultak - magyarázta.
    Magyarországon viszont előrehaladt a felzárkózási stratégia végrehajtása, és ez tükröződik a számokban is. Ebben a mezőnyben a három legfontosabb mutatóban Magyarország a legjobbak között, az első-második hely környékén van - mondta.
    Ismertette, hogy a romák szegénységnek való kitettsége Magyarországon a jelentés szerint 75 százalék, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint viszont 63 százalék volt tavaly. Ez jelentősen magasabb, mint az átlagos 14,6 százalék, de az elmúlt három-négy évben folyamatosan csökken 70-80 százalékról - mondta az államtitkár. 
    A vizsgált országok közül messze a legmagasabb arányban Magyarországon járnak a négyéves roma gyerekek óvodába: 93 százalékuk, miközben Csehországban és Szlovákiában csupán a harmaduk. De a romák foglalkoztatási adatai is a magyar stratégia sikerét mutatják: Magyarországon 44 , Csehországban 38, Szlovákiában 25, Horvátországban pedig 10 százalékuk dolgozott a felmérést megelőző négy hétben - közölte.
    Czibere Károly szerint - mivel a magyar elnökség alatt, 2011-ben elfogadott uniós roma keretstratégia tíz évének eltelt a fele -, indokolt volt megnézni, hogy azok a tagországok, amelyek elfogadták nemzeti felzárkóztatási stratégiájukat, milyen eredményre jutottak ezen a téren.
    A műsorban a tanodák helyzetéről is kérdezték az államtitkárt. Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja a tanodákat, ezért támogatja pályázati formában, és emiatt kell majd "a rendszerbe is beilleszteni" őket. Az első pályázaton forráshoz nem jutó, tapasztalt tanodák számára új pályázatot írtak ki kétmilliárd forintos kerettel, azokra a hónapokra pedig, "amíg ez az új kör indul", hazai támogatást biztosítanak nekik - tette hozzá.
    Az EU alapjogi ügynökségének (FRA) kedden közzétette jelentése szerint a megkérdezett romák mintegy 80 százalékát fenyegeti szegénység az Európai Unióban, ami azt jelenti, hogy a tagállami erőfeszítéseik dacára még mindig nem sikerült teljesíteni az integrációs célkitűzéseket. A kutatás során Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Horvátországban, Magyarországon, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában élő romákat kérdeztek meg. Becslések szerint ezekben az országokban él a mintegy hatmillió európai roma 80 százaléka.