Andrea napja van. | 2024.04.18

Tizenhat fiatal szakmunkás képviseli Magyarországot a EuroSkills versenyen

2016-11-29 13:30:00

 Magyarországot 16 versenyző képviseli 14 szakmában Göteborgban, a fiatal szakmunkások Európa Bajnokságán, a EuroSkills rendezvényen december 1-3. között.

    Az eredményt december 4-én hirdetik ki, az ünnepségen Magyarország átveszi a következő EuroSkills megrendezési jogát jelképző zászlót és kulcsot.
    Fekete Balázs, a magyar csapat vezetője az MTI-nek elmondta, hogy jelentős nemzetközi érdeklődés kíséri Göteborgban a magyar részvételt, egyrészt a fiatal magyar szakmunkások különböző nemzetközi versenyeken az utóbbi időben elért kiváló eredményei, másrészt a 2018-ban a Budapesten megrendezésre kerülő EuroSkill verseny miatt.
    A verseny helyszínén magyar standot is berendeznek, ahol a 2018-as budapesti EuroSkills mutatkozik be. A göteborgi rendezvényt több magyar szakember is felkeresi, hogy tanulmányozza a lebonyolítás tapasztalatait - tájékoztatott Fekete Balázs.
    A göteborgi EuroSkills-en a 28 országból érkező fiatal szakmunkások 37 szakmában versenyeznek. A magyar versenyzők 14 szakmában - ápolás, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatika, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő - mérettetik meg magukat.
    A szakmák olimpiájának is nevezett legutóbbi WordSkills versenyen a magyar csapat kiemelkedően szerepelt 2015-ben Sao Paulóban. A magyar csapat az éremtáblán a huszonkettedik helyen végzett ötvenhét ország közül, aranyérmet szerzett László Attila bútorasztalos, ezüstérmes lett Csongrádi Dávid informatikai hálózati rendszergazda,  kiválósági érmet vett át 500 pont feletti teljesítményért a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos.