Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: a kormány elkötelezett a nők elleni erőszak felszámolása mellett

2016-11-25 11:29:40

 

A kormány elkötelezett a nők elleni erőszak felszámolása mellett, ezért csaknem hárommilliárd forintnyi fejlesztési forrás bevonásával folyamatosan bővíti az áldozatokat támogató szolgáltatási formákat, az ifjúságot megcélzó prevenciós programokat, és a társadalmi szemléletformálásra is jelentős hangsúlyt helyez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkársága pénteken az MTI-vel.

 

    A nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem napján kiadott közleményében az államtitkárság felsorolta: a Biztos menedék program korábban nem létező kríziskezelő ambulanciákat alakít ki, amelyekkel a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátórendszert bővíti.
    Az ambulanciák egyik fő tevékenysége a mielőbbi információnyújtás az áldozatoknak és a potenciális áldozatoknak az elérhető segítési formákról és jogaikról. Az új szolgáltatási forma mellett jelentősen bővítik a már meglévő menedékhelyeket is.
    Támogatják az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat fejlesztését, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszerhez tartozó szakemberek képzését és szemléletformálását, így a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatai még gyorsabban és könnyebben kaphatnak megfelelő segítséget.
    A Védőháló a családokért pályázattal a minisztérium a 14-18 éves korosztálynak biztosít prevenciós programot. A nyertes pályázók egységes módszertan szerint megvalósított programokkal vesznek részt a kapcsolati erőszak áldozatává és elkövetőjévé válás megelőzésében.
    November 25-ét az ezredforduló óta világszerte a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem napjaként tartják számon.