Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jogerősen hat évre ítélték a Mórahalmon amfetaminlabort működtető férfit

2016-11-24 12:08:52

 

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy férfit, aki 2014-ben amfetaminlabort működtetett Mórahalmon.

 

    A táblabíróság különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-birtoklás kísérletében mondta ki bűnösnek a 42 éves vádlottat.
    A szegedi férfi - akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt 2012-ben Nagy-Britanniában már elítéltek - 2014 őszén bérbe vette egy mórahalmi magánház tetőterét, hogy ott szintetikus úton kábítószert állítson elő. Átalakította a lefolyórendszert, ismerősei köréből eszközöket szerzett be, kereskedelmi forgalomban kapható vegyszereket vásárolt, majd az internetről gyűjtött információk alapján amfetamin előállításába kezdett.
    A vádlott 2014 októberétől december 4-éig gyártott drogot. A rendőrök ekkor rajtaütöttek a laboron, ahol befőttesüvegben, papírba, illetve zacskókba csomagolva, valamint a férfi ruházatában összesen 78,61 gramm amfetamin tartalmú port találtak. A kábítószer teljes hatóanyag-tartalma több mint ötszöröse volt a jelentős mennyiség alsó határának.
    A férfi a házkutatás előtt előállított 520 gramm köztes terméket, a sárga színű port állni hagyta a befejező művelet elkészítéséig. Az amfetamin elkészítését a rendőrség beavatkozása akadályozta meg, a szükséges vegyszerek és eszközök a vádlott rendelkezésére álltak. A szakértői vélemény szerint a sárga porból - minimális hozammal számítva - 280 gramm amfetaminbázist lehetett volna előállítani, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határának 2,8-szerese.
    A vádlott azzal védekezett, hogy függő volt, csupán saját maga és élettársa számára készített amfetamint. Az utolsó szó jogán pedig azt mondta, nagyon megbánta a történteket.