Emma napja van. | 2024.04.19

Kampányt indít az NMHH az elektronikus eszközök biztonságos használatáért

2016-11-23 10:55:00

 Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére; a kezdeményezés erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához - közölte a hatóság szerdán. Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt is ellenőrizzék az elektronikus eszközöknél, szerepel-e a terméken a CE-jelölés.

    A tájékoztatás szerint a fogyasztók november 23-tól jövő év elejéig találkozhatnak televízióban, online médiumok és közösségi oldalak felületén, illetve újságokban a médiahatóság reklámjaival. A hirdetések fő célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a körültekintésre az elektronikus eszközök beszerzésekor.
    A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve az otthon használatos elektronikai eszközök működését.
    Az NMHH közleményében példaként említette, hogy az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok Magyarországon szinte biztosan nem működnek megfelelően a gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.
    Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a bébiőrök, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, de előfordulhat, hogy az európai előírásoknak nem felelnek meg, nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal.
    A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is elromolhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak - hangsúlyozta az NMHH.
    Az elektronikai eszközök nem csak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak - közölte a hatóság.
    Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzék, a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megnézhetők a betiltott eszközök. (http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek.)
    A hatóság figyelmeztet arra is, hogy a wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
    A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
    Fontos figyelni a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logókra, a távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel - jelezte az NMHH.
    A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését. Idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz "bukott meg", tavaly 120 vizsgálaton 17. A legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák.
    Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot. A hatóság tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg, 745 esetben ezeket más elektronikai eszköz működését zavaró módon üzemeltették.
    Az NMHH kisfilmjei a hatóság honlapján, illetve YouTube-csatornáján is elérhetőek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó