Csongor napja van. | 2024.04.16

Fazekas Sándor: a magyar mezőgazdaság az idén történelmi rekordokat ért el

2016-11-23 09:47:00

 A magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán az őszi betakarítás befejeződése alkalmából.

    Példaként említette, hogy az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronkénti hozam.
    A miniszter kijelentette: biztosított a kenyérgabona, a vetőmagellátás, a takarmányozás, és exportra is jut bőven a mezőgazdaság termeléséből.
    Szerinte a rekordtermések is mutatják, hogy a gazdák nagy odafigyeléssel, hozzáértéssel művelik a határt, az eredményhez fejlesztéseik is hozzájárultak.
    Fazekas Sándor hangsúlyozta: a terméstöbblet egy része exportra kerül, illetve egyre nagyobb mértékben feldolgozzák.
    A mezőgazdaság a magyar gazdaság egyik alapja - fogalmazott az agrárminiszter - a tágabb értelemben vett agrobiznisz az ország gazdasági teljesítményének 25 százalékát alapozza meg. Az idei GDP-adatok mutatják, hogy a bővüléshez 20 százalékkal járul hozzá a mezőgazdaság, fontos a foglalkoztatásban is, az elmúlt öt évben 50 ezer új munkahely jött létre az agráriumban - mondta.
    Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a sertéspiac biztatóan alakul, a tejpiacon elkezdődött a felvásárlási árak emelkedése, de még nem érte el az uniós szintet, bízik abban, hogy méltányos árszerkezet alakul ki a tejpiacon is.