Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump videoüzenetben fejtette ki első hivatali napjának tervezett teendőit

2016-11-22 07:11:55

 

Donald Trump megválasztott amerikai elnök videoüzenetet tett közzé, amelyben kifejti, hogy első hivatali napján milyen fontos döntéseket hoz majd. 

 

    A helyi idő szerint hétfő este közzétett tájékoztatás szerint az Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból és elindíttatja a munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát az esetleges visszaélések kiszűrésére. Ez az a két, fontosnak ítélt ügy, amelyben Donald Trump a beiktatása utáni első napon döntést hoz.
    November 8-i választási győzelme óta a republikánus politikus nem tartott sajtóértekezletet, s ez az első alkalom, hogy az amerikai nemzet egészéhez fordul. "Az én programom egy nagyon egyszerű elven nyugszik: Amerika az első. Legyen szó acélgyártásról, autók előállításáról vagy betegek gyógyításáról, azt akarom, hogy a következő generációs termelés és innováció itt történjék, a mi nagyszerű hazánkban, Amerikában, és ezzel az amerikai dolgozó embereknek teremtsünk gazdagságot és munkahelyeket" - fogalmaz üzenetében a megválasztott elnök. 
    Bejelentette szándékát, hogy az Egyesült Államokat kivonja a készülő ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP), amit kétoldalú, "korrekt" kereskedelmi egyezményekkel helyettesít majd, amelyekkel "visszahozza a munkahelyeket és az ipart" Amerikába. Trump a TPP-t az Egyesült Államok "potenciális katasztrófájának" minősítette. Egyúttal bejelentette azt is, hogy - választási ígéreteihez híven - felold néhány energetikai korlátozást, így ismét lehetővé válik "a tiszta szén" és a palaolaj kitermelése, amely Trump szerint "több millió jól fizető munkahelyet teremt majd". 
    Megígérte: a munkaügyi minisztériumot felkéri, hogy vizsgálja meg az esetleges visszaéléseket a vendégmunkások - köztük a high-tech ipar dolgozóinak - munkavállalási vízumait illetően. 
    Videoüzenetében Trump kitért arra is, hogy az átmenet "nagyon gördülékenyen és hatékonyan" zajlik, s hangsúlyozta, hogy "igazán nagyszerű és tehetséges emberekkel, valódi hazafiakkal" folytat megbeszéléseket, akik közül sokan nemsokára a kormány tagjai lesznek és "ismét naggyá teszik Amerikát". 
    Donald Trump egyelőre viszonylag kevés munkatársat nevezett meg a nyilvánosság előtt is: Reince Priebust, aki a Fehér Ház kabinetfőnöke lesz, Steve Bannont, leendő főtanácsadóját, Michael Flynn altábornagyot, leendő nemzetbiztonsági tanácsadót, Mike Pompeo kansasi politikust, akit a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére állít, valamint Jeff Sessions alabamai szenátort, aki igazságügyi miniszter lesz. Vasárnap és hétfőn Trump egymás után tárgyalt republikánus politikusokkal, köztük korábbi bírálójával, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval is. Hétfőn egyébként izgalomban tartotta az amerikai sajtót, hogy egy demokrata párti képviselőnő, a hawaii Tulsi Gabbard is Trumpnál járt a manhattani Trump-toronyban. A 35 éves Gabbard, annak ellenére, hogy fiatal és nő, háborús veterán, megjárta Irakot. A Trumppal folytatott eszmecseréje után nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy "őszinte és pozitív" megbeszélést folytattak, elsősorban Szíriáról és a terrorizmus elleni küzdelemről, s ő a maga részéről teljes erejével támogatni fogja az új elnököt. 
    Trump hétfőn Newt Gingrich volt képviselőházi elnökkel, Elaine Chaóval, a Bush-kormányzat munkaügyi miniszterével, Rick Perry volt texasi kormányzóval, Mary Fallin asszonnyal, Oklahoma jelenlegi kormányzójával tárgyalt. Twitter-üzenetben pedig tudatta: azt szeretné, ha Nigel Farage, a Brexitet szorgalmazó és az Európai Uniót rendszeresen bíráló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ideiglenes vezetője lenne a brit nagykövet az Egyesült Államokban.