Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér László fogadta az 1956-os olimpiára a bojkott miatt el nem jutott sportolókat

2016-11-21 19:30:00

 Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfő délután a Parlamentben fogadta azokat a holland, svájci és spanyol sportolókat, akiknek országuk a magyar forradalom iránti szolidaritás miatt bojkottálta az 1956-os, melbourne-i olimpiát.

    A politikus, aki egyben a "Dank!, Merci!, Gracias!" programsorozat fővédnöke, ünnepi beszédében párhuzamot vont az 1956-os Magyarország és az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokról lemaradt sportolók sorsa között, akiket tiszteletbeli olimpiai bajnokoknak nevezett.
    "A nemzetnek a szabadság hasonlót jelent, mint egy sportolónak az olimpiai részvétel" - fogalmazott a házelnök, aki utalt arra, hogy a holland, svájci és spanyol sportolókat olyan döntések fosztották meg a melbourne-i olimpiai részvételtől, amelyeket a fejük felett hoztak meg. "Amikor az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünnepeljük, azt gondoltuk, elégtételt kell adnunk mindazoknak, akik eddig ebből nem részesültek".
    Kövér kijelentette, tisztában van vele, hogy a melbourne-i bojkott egy óriási törés volt a Magyarország mellett kiálló országok sportolói számára. Egyúttal kiemelte: az 56-os hősök között sem jelent különbéget, hogy valaki szándékosan vagy csak véletlenül, az eseményekbe sodródva vállalta a sorsát, s beszéde zárásaként ezen az alapon a Budapestre látogatott holland, svájci és spanyol sportolókat is az 56-os hősök közé sorolta.
    A sportolók nevében a Wim Mosterd, a holland vízilabda-válogatott tagja köszönte meg Magyarország gesztusát.
    A Melbourne-ről lemaradt sportolók a programsorozat keretében kedden a Terror Háza Múzeumba látogatnak, majd az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát szerveznek tiszteletükre, este pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik majd a vendégeket.