Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: meglepetésnek számít Fillon előválasztási győzelme

2016-11-21 08:38:35

 

Meglepetésnek számít, hogy Francois Fillon korábbi miniszterelnök nyerte a francia jobboldal elnökjelölt-állító előválasztásának első fordulóját - közölte Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

 

    Hangsúlyozta: noha korábban mindenki Alain Juppét - aki szintén volt miniszterelnök - várta befutónak, Fillon népszerűsége az elmúlt hetekben jelentősen nőtt, így nagy előnnyel nyerte az előválasztás első fordulóját. Eközben Juppé azt hozta, amit vártak tőle, Nicolas Sarkozy korábbi köztársasági elnök pedig nagyon alulteljesített - tette hozzá.
    Elmondta: Fillon reformer politikus hírében áll; kormányfőként például komoly nyugdíjreformot hajtott végre. Ennek megfelelően most is reformokat ígér: a többi között a 35 órás munkahét bevezetését, félmillió köztisztviselő kiszervezését az állami rendszerből, illetve az Iszlám Állam visszaszorítása érdekében akár Aszad szíriai elnökkel is megegyezne - sorolta a politológus.
    Francois Fillonra a vasárnapi előválasztáson részt vett francia állampolgárok 44,1 százaléka adta a voksát. A második helyre Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 28,4 százalékkal futott be, míg Nicolas Sarkozy volt államfő 20,7 százalékot kapott a majdnem teljesen összesített eredmények szerint. Az exelnök nem jutott be a második fordulóba és azonnal elismerte vereségét, majd arra kérte választóit, hogy a november 27-i második fordulóban Francois Fillont támogassák, aki államfősége idején öt évig vezette a kormányt.