Emma napja van. | 2024.04.19

Francois Fillon komoly változást ígér Franciaországnak

2016-11-21 07:04:48

 

Komoly változást ígért Franciaországnak Francois Fillon volt miniszterelnök, aki az előzetes eredmények szerint a szavazatok 44 százalékával megnyerte a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulóját.

 

    "Minden franciának azt üzenem, hogy komoly változást okozunk Franciaországban" - mondta a volt kormányfő vasárnap este a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak előválasztása szavazatai több mint 90 százalékának összesítését követően. 
    "Az előválasztás fantasztikus és népszerű siker, egy olyan hullám, amely bebizonyította, hogy állampolgárainkat hihetetlenül érdekli a hazájuk jövője. Hónapok óta nem térek le az utamról. Az utam a franciák és a hazám érdekében vezet, amelyet teljes szívemből szeretek" - fogalmazott Francois Fillon.
    "Az első forduló méltó és felelősségteljes volt. Azok a riválisaim, akik nem jutottak be a második fordulóba, a demokráciát szolgálták. A vereség nem alázhat meg senkit, hiszen mindenkire szükségünk van. Szeretettel gondolok Nicolas Sarkozyre, Franciaország volt elnökére" - tette hozzá az előválasztás első fordulójának győztese. A volt államfő a szavazatok 21 százalékával a harmadik helyen végzett, és így nem jutott be a jövő vasárnapi második fordulóba. 
    Francois Fillon 2007 és 2012 között, Nicolas Sarkozy államfősége idején vezette a kormányt. 
    A visszafogott, komoly és felidegesíthetetlen ember hírében álló 62 éves konzervatív politikus az elemzők legnagyobb meglepetésére az utolsó héten zárkózott fel Nicolas Sarkozy és a sokáig élen álló volt külügyminisztere, Alain Juppé mögé, aki sokáig az előválasztás favoritjának számított, de végül csak a második helyen, a szavazatok 28 százalékával jutott be a második fordulóba. 
    Francois Fillon jelentkezett a leginkább jobboldalinak tekinthető gazdasági programmal - amely jelentős megszorításokat, a közszférában félmilliós leépítést és a 39 órás munkahét visszaállítását irányozza elő -, és a társadalmi kérdésekben is konzervatív intézkedéseket ígér "a liberális és a tekintélyelvű jobboldal szintéziseként". A bevándorlás "szigorúan minimálisra csökkentése" és a "nemzeti szuverenitás" helyreállítása is fő céljai közé tartozik, valamint az Oroszországgal való közeledést is fontosnak tartja. 
    A volt kormányfő jogi tanulmányokat végzett, 27 évesen lett a nemzetgyűlés akkor legfiatalabb tagja, majd 1993 és 2005 között valamennyi jobboldali kormány tagja volt államtitkárként és miniszterként. Szenvedélyes autóversenyző, gyakorló katolikusként öt gyermek édesapja, felesége walesi származású.
    A francia jobboldal november 27-én tartja az elnökjelölt-állító választás második fordulóját. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.