Gedeon napja van. | 2024.03.28

A spanyol király a nagylelkűséget, a tiszteletet és a megértés szorgalmazta a parlamentben

2016-11-17 19:27:00

 

A nagylelkűség, a tisztelet és a megértés állandó értékek kell, hogy legyenek a közéletben - hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király a madridi kongresszusban mondott csütörtöki beszédében, amellyel ünnepélyesen megnyitotta a spanyol demokrácia XII. parlamenti ciklusát.

 

    "Politikai pluralizmusunk állandó párbeszédet és mindig mindig konstruktív vitát követel" - hangsúlyozta az uralkodó arra utalva, hogy a konzervatív Néppárt (PP) parlamenti kisebbségben kormányozza az országot.
    VI. Fülöp, aki utoljára két éve, uralkodói beiktatásakor mondott beszédet a spanyol törvényhozásban, hangsúlyozta: a jelenlegi helyzet akaratot és képességet követel ahhoz, hogy elérjék a lehető legnagyobb egyetértést az embereket érintő problémák megoldásában.
    Az uralkodó az elmúlt egy év "kormányzati krízise" után "őszinte" párbeszédet kért a kongresszus és a szenátus képviselőitől, amelyet "a spanyolok közötti testvéri szellemnek kell hajtania".
    A spanyol király fontosnak nevezte a közélet morális megújulását a közbizalom visszaszerzése érdekében, és arról is beszélt, hogy a korrupciónak "szomorú emlékké" kell válnia.
    Szavai szerint ezekben a nehéz időkben meg kell erősíteni szerepüket Európában. 
    Az uralkodó beszédében kiállt a törvények és a bírósági döntések tisztelete és betartása mellett, mert ezek jelentik az alapvető demokratikus garanciát.
    "A különbözőség történelmünkből ered, és gyarapít bennünket" - fogalmazott VI. Fülöp, aki beszéde végén a spanyol mellett több, az országban hivatalos nyelven, például katalánul és baszkul is megköszönte, hogy meghallgatták.
    A király beszéde előtt és után is a parlament többsége perceken keresztül állva tapsolt. Kivéve a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá), az Egyesült Baloldal (IU), a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) képviselői. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a baszk nacionalista EH Bildu képviselői nem jelentek meg az ülésen.
    Amíg VI. Fülöp beszélt, az IU egyik politikusa egy piros, sárga, lila sávos köztársasági zászlót emelt a magasba.
    Az ünnepi eseményt, amelyen a királyi család is jelen volt, katonai felvonulás zárta a kongresszus belvárosi épülete előtt.