Andrea napja van. | 2024.04.18

Emmi: a kormány célja a koraszülések számának csökkentése

2016-11-17 17:15:00

 

A kormány célja a koraszülések számának csökkentése, az egészségügy mindent megtesz a megelőzés és a vártnál korábban megszületett gyermekek magas szintű ellátása érdekében - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön, a koraszülöttek világnapján az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

    Közleményük szerint Magyarországon az újszülöttek 9 százaléka a vártnál korábban, a várandósság 37. hete előtt jön világra. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy ismert tény: a várandósság alatti dohányzás és túlzott mértékű alkoholfogyasztás befolyásolja a szülés kimenetelét, valamint az anya és magzat állapotára egyaránt negatív hatást gyakorol, így a koraszülés mértékének csökkentéséhez jelentősen hozzájárulnak a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében tett intézkedések.
    Kiemelték továbbá, hogy a védőnők közreműködnek a nő-, anya-, csecsemő- gyermek-, ifjú- és a család egészségnek védelmében és fejlesztésében egyaránt, ennek nyomán a védőnői alapellátás fejlesztése szintén kormányzati prioritás.
    A kormány fontosnak tartja a koraszülöttekkel foglalkozó alapítványok támogatását is. A vártnál korábban született gyermekek minél magasabb szintű ellátása érdekében számos fejlesztés valósulhatott meg a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban - írták, hozzátéve: a kormány a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban további, a koraszülötteket érintő fejlesztések megvalósítását tervezi. A tervek szerint 2017-ben meghirdetik az összesen 2,5 milliárd forintból megvalósuló "Nemzeti Egészségügyi Program a Kívánt Gyermekek Megszületéséért" projektet, amelynek célja - többek között a várandósok fokozott védelmével - az egészségesen megszületett újszülöttek számának növelése. A közhasznú civil szervezetek által elnyerhető, 2 milliárd forintos keretösszegű "Mentorprogram koraszülöttek részére" című pályázat célja pedig, hogy segítséget nyújtson a koraszülöttséggel érintett családoknak.
    A kormány emellett közel 4 milliárd forintot biztosít "A koragyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése" projektre, melynek céljai közt szerepel a szakemberek kompetenciáinak növelése, egységes szemléletük formálása és a gyermekekkel foglalkozó szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása is - olvasható az egészségügyi államtitkárság közleményében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány