Emma napja van. | 2024.04.19

A szerb tag lett a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke

2016-11-17 08:39:36

Mladen Ivanic, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja vette át a soros elnökséget csütörtökön a bosnyák Bakir Izetbegovictól.

    Bosznia-Hercegovina alkotmánya szerint - amely az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés alapján készült - az ország háromtagú államelnökségét a három államalkotó népcsoport, a szerb, a horvát és a bosnyák adja, a soros elnökök pedig nyolchavonta váltják egymást.
    A Klix.ba című boszniai hírportál beszámolója szerint Mladen Ivanic a soros elnökséggel kapcsolatban kijelentette: Bosznia-Hercegovina számára most az a legfontosabb, hogy pozitív politikai környezet alakuljon ki, ettől függ ugyanis az uniós tagjelölti státus elnyerése.
    Hozzátette, hogy a következő nyolc hónapban a politikusoknak azokra a kérdésekre kell koncentrálniuk, amelyekben egyetértés van, vagy amelyekben kompromisszum születhet, nem pedig azokra, amelyek ellentéteket szítanak.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy Szarajevó és Belgrád kapcsolatát több ügy is beárnyékolja: az Aleksandar Vucicot ért támadás a tavalyi srebrenicai megemlékezésen vagy Tomislav Nikolic szerb elnök látogatásának lemondása egy háborús ügy miatt.
    A Horvátországgal fenntartott kapcsolaton is javítani kell - hangsúlyozta -, azt a viszonyt ugyanis a néhány hete elfogott, háborús bűnökkel gyanúsított egykori horvát katonák ügye terheli.
    Nyolc hónap múlva Mladen Ivanictól az államelnökség horvát tagja, Dragan Covic veszi át a soros elnökséget.