Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmentettek egy gyermeke bántalmazásával vádolt tiszaföldvári asszonyt

2016-11-16 11:55:18

 

Felmentett a Szegedi Ítélőtábla szerdán az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól egy tiszaföldvári asszonyt, akit kétéves gyermeke bántalmazása miatt első fokon elmarasztalt a Szolnoki Törvényszék.

 

    Az elsőfokú bíróság a nőt négy év börtönbüntetéssel sújtotta.
    A felmentő ítélet indoklása során Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró kifejtette, a vád az asszony első kihallgatása során tett beismerő vallomásán alapult. Azonban ezt a vallomást ki kellett rekeszteni a bizonyítékok közül, mivel azt a nyomozó hatóság - törvénysértő módon - úgy szerezte be, hogy a kihallgatáson nem vett részt védő. A beismerő vallomás kirekesztésével nem áll rendelkezésre egyetlen olyan bizonyíték sem, amelynek alapján aggálymentesen meg lehetne állapítani azt, hogy a gyermeket kizárólag a vádlott bántalmazhatta. Olyan tárgyi bizonyítékot sem tudott a vád felmutatni, amely a nő bűnösségét minden kétséget kizáróan igazolta volna.
    A táblabíróság döntése ellen az ügyészség fellebbezett, így az ügy harmadfokon a Kúria elé kerül.
    A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a nő 2014. február 22-én reggel a tűzhely előtt állva veszekedni kezdett kétéves kislányával, sérelmezve, hogy tőle semmit nem lehet csinálni. A gyereket arcon ütötte, ettől a kislány a mosogatószekrénynek esett, beütötte a fejét, majd sírva a szobába indult. A vádlott - kávéval a kezében - követte a gyereket, majd a szobaajtó előtt a lábával megtaszította a kislányt, aki ettől hanyatt esett, a két helyiséget elválasztó betonlépcsőre.
    Délre a kislány rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. Időközben leállt a légzése, az egyik szomszéd kezdte el a lélegeztetését, amit a mentősök folytattak. A gyereket kórházba vitték, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A kislány más sérülések mellett homlokcsonttörést is szenvedett, gyógyulása négy-öt hónapig tartott.