Gedeon napja van. | 2024.03.28

Visszahívja Görögországból a menekültek regisztrációját végző szakértőit Belgium 

2016-11-16 10:03:46

 A romló biztonsági helyzetre hivatkozva Belgium visszahívja a görög szigeteken szolgálatot teljesítő, a menedékkérők regisztrációját segítő munkatársait - közölte a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

    Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár bejelentése szerint a menekültek rendszeresen, napi szinten fenyegetik a regisztrációt végző munkatársakat és az őket segítő szakértőket. Nem egy esetben felgyújtották az Európai Unió menekültügyi irodáit és egyes regisztrációs központokat a lassú ügyintézés ellen tiltakozva.
    Az államtitkár gyors beavatkozást és a helyezet azonnali rendezését kérte a görög hatóságoktól. Hangsúlyozta, a nemzetközi szakértői csoportok védelmének növelése érdekében a biztonsági intézkedések növelése elengedhetetlen.
    Mindaddig, amíg a nemzetközi szerződésekben rögzített menekültügyi eljárások betartása csorbát szenved, és az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodásnak megfelelően a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők Törökországba való visszaküldésének rendszere nem gyorsul fel, a belga szakértők nem térnek vissza a helyszínre - tette hozzá az államtitkár.