Márk napja van. | 2024.04.25

Hargita megyei politikus: minden székelyföldi polgármesternek legyen szórványtanácsosa!

2016-11-16 07:32:58

Minden székelyföldi polgármesternek legyen szórványtanácsosa! - javasolta Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, az intézkedéssel erősíteni lehet a kapcsolatot a szórványban élő magyarokkal. 

    A székelyföldi politikus vasárnap az erdélyi Besztercén a magyar szórvány napja alkalmából szervezett rendezvényen arra kérte az RMDSZ képviselőit, hogy szavazzák meg a parlamentben azt a törvénytervezetet, amely előírná az önkormányzatok számára egy szórvánnyal foglalkozó tanácsos alkalmazását is. Mint mondta, a beterjesztők Moldova köztársaság településeinek a megsegítésére gondoltak, de a jogszabály által az erdélyi magyar szórvány székelyföldi támogatása is lehetővé válna.
    A politikus az M1-en szerdán kifejtette: ha van ilyen lehetőség, akkor azt ki kell használni, és segíteni kell vele az erdélyi szórványban élőket. Azt gondolom, Székelyföld, mint belső anyaország és a szórvány között lehet erősíteni a kapcsolatokat - mondta, hozzátéve, nagyon fontos megismerni ezeket a térségeket, hogy erőt és tapasztalatot merítsenek abból, hogyan maradnak meg a magyarok a szórványban; ugyanakkor pedig erősíteni kell őket különböző oktatási, kulturális, gazdasági együttműködések révén. 
    Borboly Csaba kiemelte: ezzel nyújthatnak egy olyan pluszt a szórványban élőknek, amiért érdemes lesz a magyar identitást még vegyes családban is választani, vagy segít abban, hogy  második identitásként vállalják fel a magyarságot.