Auguszta napja van. | 2024.03.29

Honvédelmi bizottság: kártérítést kaphatnak a Honvéd Egészségpénztár károsultjai

2016-11-15 13:09:13

 

Kártérítést kaphatnak a Honvéd Egészségpénztárban ragadt pénzük után a katonák és a rendőrök - jelentette be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület keddi ülése után, Budapesten.

 

    Kósa Lajos felidézte, hogy a Honvéd Egészségpénztár csak nevében honvéd, annak a Honvédelmi Minisztériumhoz nincs köze. Ugyanakkor több fegyveres testület állományi tagjának is ragadt bent pénze a brókerbotrányok nyomán bedőlt egészségpénztárban, a probléma mintegy 20 ezer embert érint - tette hozzá.
    Azt mondta: a bizottság kezdeményezésére a honvédelmi tárca kidolgozott egy olyan javaslatot, amelynek értelmében a honvédség és a rendőrség saját alkalmazottainak kártérítést fizet. Ez mintegy másfél milliárd forintba kerülhet. A kifizetések januárban kezdődhetnek.
    A feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályozás szigorításáról is tárgyalt a testület. Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke az ülés után elmondta, hogy a javaslatba több általuk javasolt módosítás is bekerült, de ezzel együtt sem fogják megszavazni az előterjesztést, mert az olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek akár 30 éves titkosítást is lehetővé tesznek akár folyamatban lévő perekre vonatkozóan is. 
    Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő a testület ülése után azt mondta: a SIM-kártyák szabályozásáról szóló javaslat nyomán keretek közé szorítanák, hogy egy természetes személy hány kártyát birtokolhat. Úgy vélekedett: a magyarországi szabályozás szükséges, de nem elégséges. A környező országokban is hasonló szigorításokra lenne szükség - tette hozzá.
    A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai is támogathatónak nevezték a Honvédelmi Sportszövetség létrehozását.
    A szocialista Harangozó Tamás szerint mind a sport, mind a tartalékosság szempontjából indokolt lenne egy ilyen szervezet létrehozása. Ugyanakkor - tette hozzá - úgy vélik, előbb a hadsereg állományát kellene feltölteni és korszerű eszközökkel felszerelni.
    Kósa Lajos fideszes elnök azt mondta: számos más feladat van még, de a sportszövetség létrehozását is fontosnak tartja, és ezzel együtt a honvédségi toborzás folyamatos, a létszámhiány feltöltésén dolgozik a honvédelmi tárca.
    Kónya Péter független képviselő is üdvözölte a HSZ létrehozását, és kezdeményezte, hogy a fegyveres szervek állománya térítésmentesen vehesse igénybe annak szolgáltatásait.
    Vargha Tamás, a szaktárca parlamenti államtitkára elmondta: a minisztérium és a szövetség együttműködési megállapodásban rögzíti majd, hogy a honvédségi állomány tagdíjmentességet kapjon.
    A testület nem vette tárgysorozatba a menekültválság kezeléséről szóló MSZP-s határozati javaslatot, amely tartalmazza többek között, hogy a rendőrségen belül külön szervezeti egységként, önálló szakmai irányítással, személyi állománnyal és technikai eszközökkel felszerelve hozzanak létre határrendészeti főigazgatóságot.
    Kósa Lajos a javaslat címválasztását is rossznak nevezte, mondván, a Magyarországra érkezők ezreléke sem jogosult menekültstátuszra, nem menekültválság van, hanem migrációs válság. Megjegyezte: a Belügyminisztérium már létrehozott egy nyugat-magyarországi és egy kelet-magyarországi határrendészeti igazgatóságot.