Tivadar napja van. | 2024.04.20

Katonák tüntetnek a belga fővárosban a nyugdíjkorhatár emelése ellen

2016-11-15 11:34:41

 

Utcára vonultak a belga fegyveres erők tagjai kedden Brüsszelben, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

 

    A belga főváros központjában rendezett - november 15-re, a Király Napjának ünnepnapjára - időzített tüntetés délben vette kezdetét a Le Soir című napilap értesülései szerint.
    A demonstrációt meghirdető szakszervezetek emlékeztettek rá, hogy a külföldön állomásozó, illetve az ország határain belül jelenleg szolgálatot teljesítő katonák nem tudnak részt venni a tiltakozáson, ezért "mindössze" 6300 résztvevőre számítanak a fegyveres erők részéről, de más szervezetek is jelezték részvételüket, reményeik szerint így összesen nagyjából 10 ezren fognak felvonulni.
    A kormány tervei szerint 2030-ig fokozatosan hét évvel megemelik a nyugdíjkorhatárt a katonák számára, valamint a gazdasági nehézségekre való tekintettel más, az eddigieknél kevésbé nagyvonalú szabályokat alkalmaznak majd a nyugdíjak összegének kiszámításakor.
    A mostanihoz hasonló katonatüntetések meglehetősen ritkának számítanak Belgiumban, legutóbb 2002-ben volt példa ilyenre.
    Az utóbbi években számos alkalommal tüntettek a kormány megszorító politikája ellen Belgiumban. A kabinet a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A bírálatok szerint a tervezett takarékossági intézkedések "aránytalanul súlyosan" érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.