Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: véget ért a parlagfű-szezon

2016-11-15 09:32:09

 

Véget ért az idei parlagfű-szezon, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

 

    Az illetékes hatóságok idén a november eleji adatok alapján országszerte 1749 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3358 hektár, a legnagyobb fertőzött terület Pest és Somogy megyékben volt. Közölték, a végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé.
    A korábbi éveknek megfelelően július elsejével indult a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.
    A november 10-i adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.
    A közlemény kiemeli: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre.
    A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a hatósági munka mellett a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés.     Kiemelten fontosnak nevezték, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre. Ennek érdekében 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében. 
    A "Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért" programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vesz részt a parlagfű elleni küzdelemben.