Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hatszázmilliós kárt okozó bűnszervezet vezetőit vették őrizetbe

2016-11-15 08:17:08

 

Több mint hatszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az az őrző-védő cég, amelynek vezetőit őrizetbe vették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Siófokon. A bűnszövetséget egy korábbi idegenlégiós irányította, egyik társát három elfogatóparancs alapján körözték.

 

    Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a balatonszárszói férfi irányításával működő, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszövetség a valóságban nem működő cégek beiktatásával, valótlan számlázással 150 millió forint áfát csalt el, míg a dolgozók után 470 millió forint összegű járulékot nem fizetett be.
    Közölte: az akcióban 110 pénzügyi nyomozó több megyében, 35 helyszínen tartott házkutatást. A Veszprém megyei adórevizorok az alkalmazottak bejelentését ellenőrizték.
    A céghálózatot működtető volt idegenlégióst a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el; egyik, álnevet használó társát három elfogatóparancs alapján körözték, elfogása után megkezdte korábban kiszabott börtönbüntetésének letöltését.
    Az okozott kár megtérülésére 306 millió forint összegben zárolták az elkövetők vagyonát: gépkocsikat, ingatlanokat, készpénzt és követeléseket. A pénzügyi nyomozók az akció napján, múlt csütörtökön tizenegy gyanúsítottat és tizenöt tanút hallgattak ki - olvasható a közleményben.
    A bűnszövetséget irányító férfit a Kaposvári Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli bűnügyi igazgatósága nyomoz bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt, az elkövetők akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.