Auguszta napja van. | 2024.03.29

Makláry Ákos görögkatolikus parókus lett a KÉSZ új elnöke

2016-11-12 18:58:43

 

Makláry Ákos görögkatolikus parókust választotta elnökké a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Osztie Zoltán leköszönő elnök pedig Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

 

    Makláry Ákos a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén született 1972-ben, a római Pápai Keleti Intézetben szerzett kánonjogi licenciátust, 1998-ban Nyíregyházán szentelték pappá.
    Római posztgraduális képzést követően a Budai Görögkatolikus Parókia parókusa, a Hajdúdorogi Főegyházmegye bírósági helynöke, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola kánonjogtanára lett.
    A KÉSZ küldöttgyűlése az elnök mellett új tisztségviselőket és elnökséget is választott. A jövőben a KÉSZ társelnöki posztját Galgóczy Gábor tölti be, a szervezet elnökhelyettese pedig Keresztes Dénes lett.
    Osztie Zoltán leköszönő elnöknek Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozott Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök.
    Az indoklás szerint Osztie Zoltán Magyarország egyik legsokoldalúbb keresztény civil szervezetének vezetőjeként húsz éven át odaadóan erősítette a keresztények társadalmi szerepvállalását határon innen és túl, szolgálatával a magyarság erkölcsi és szellemi javát, illetve az egyetemes emberi értékeket képviseli.
    A kitüntetést Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára adta át a KÉSZ szombati küldöttgyűlésén.