Emma napja van. | 2024.04.19

Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések - FRISSÍTETT (új: Los Angeles, Chicago)

2016-11-12 07:50:00

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon államban pénteken elfajultak, erőszakosabbá váltak azok a tüntetések, amelyeket a republikánus Donald Trump elnökké választása miatt tartottak.

    Oregon legnagyobb városában, Portlandben a rendőrség "lázadásnak" minősítette a tüntetést, miután a tiltakozók egyik csoportja - a hatóságok megfogalmazása szerint -"veszélyes magatartást tanúsított". A csoport boltokat támadott meg, ablakokat tört be, szeméttárolókat gyújtott fel, petárdákat robbantott. A rendőrök könnygázt vetettek be, és csaknem harminc embert letartóztattak. A The Portland Mercury című helyi lap jelentése szerint a városközpontban jelentősek az anyagi károk.
    Több fiatal összeállt és Portlandi Ellenállók néven csoportot alakított, amely az egyik közösségi oldalon kommunikál az érdeklődőkkel. Pénteki közleményében ez a csoport kollektívan elhatárolódott a garázdáktól, s tudatta, hogy a tüntetők közé "anarchisták keveredtek".
    Portland városában harmadik napja folyamatosan tartanak a tiltakozó akciók. De változatlanul utcán vannak a tüntetők Los Angelesben, Oaklandban, Denverben, Chicagóban, Philadelphiában, New Yorkban is. Los Angelesben pénteken 185 embert tartóztattak le, mert utcákat torlaszoltak el.
    Chicagóban nemcsak Donald Trump megválasztása ellen tüntetnek, hanem tüntetésre készülnek amiatt is, hogy még a múlt héten egy rendőr intézkedés közben végzetesen megsebesített egy késeléssel fenyegetődző fekete fiatalembert. A tüntetést ugyan átmenetileg elhalasztották, de egy iskolában - a zavargásoktól való félelem miatt - felfüggesztették a tanítást.
    Donald Trump fél napon belül kétszer is Twitter-üzenetet tett közzé. Az elsőt csütörtökről péntekre virradóra, s ebben azt írta, hogy egy "nagyon nyílt és sikeres elnökválasztás után most a média által ösztökélt profi tüntetők protestálnak". Hozzátette: "ez nagyon tisztességtelen". Második bejegyzésében azonban - amelyet pénteken délelőtt tett közzé - hangot váltott, és már úgy fogalmazott, hogy "szeretem a tüntetők szenvedélyességét". Ebben a bejegyzésben még hozzátette: "összefogunk majd".
    Közben a The New York Times című napilap - japán tisztségviselőkre hivatkozva - azt írta, hogy az első magas rangú vezető, akivel Trump találkozik, Abe Sindzó japán kormányfő lesz, aki jövő csütörtökön kifejezetten azért látogat New Yorkba, hogy a megválasztott amerikai elnökkel tárgyaljon. A japán miniszterelnök csütörtökön telefonon már felhívta Donald Trumpot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó