Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sok eső és sok hó miatt is figyelmeztetéseket adtak ki szombatra

2016-11-11 18:26:19

 

A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra  elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat. Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket.

 

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső; a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10-25 milliméter eső, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.
    Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.
    Emellett szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik. Emiatt Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    Vas és Veszprém megyére a havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.
    A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként (a legmagasabban fekvő részeken) azonban ennél nagyobb mennyiség is hullhat.
    A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombaton a déli óráktól tapadó hó is várható a Győr-Baja vonaltól nyugatra. A nagyobb mennyiségű tapadó hó a Zalai-, Somogyi-dombságban és a Mecsekben valószínű - tették hozzá.
    Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.