Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Krónika 1. rész (adótörvények)

2016-11-11 09:45:50

Köztehercsökkentési, egyszerűsítési intézkedéseket tartalmaz, valamint növeli a versenyképességet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosítása, amelyet pénteken vitatott meg az Országgyűlés.  

    
    NGM: Magyarország tovább erősödik az adótörvények módosításával

    A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárának közlése szerint az adótörvények módosítása köztehercsökkentési, egyszerűsítési intézkedéseket tartalmaz és a versenyképesség növelését célozza, a változtatások elfogadásával Magyarország tovább erősödik.
    Tállai András expozéjában azt mondta, az adócsomag egyaránt szolgálja a vállalkozások előremenetelét, a családok jobb megélhetését, mivel elfogadásával csökkennek a közterhek, mérséklődik a bürokrácia, növekedhet Magyarország versenyképessége.
    A fontosabb intézkedések közül kiemelte: nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, jelentősen egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás fizetése és a jövő évtől a magányszemélyek személyi jövedelemadó-bevallását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el, ha az adózó nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

    Fidesz: támogatjuk az adóegyszerűsítő változtatásokat
    
    Szatmáry Kristóf, a Fidesz vezérszónoka frakciója nevében üdvözölte és teljes támogatásáról biztosította a javaslatot, amely szerinte kizárólag adóegyszerűsítő változtatásokat, valamint a magánszemélyek és a hazai vállalkozások adópozícióit javító módosításokat tartalmaz. Hozzátette: a javaslat csökkenti az adminisztrációs terheket, jogtechnikai módosításokkal, kiegészítéssekkel segíti az egyértelmű jogalkalmazást, valamint bizonyos jogharmonizációs kötelezettségeknek is eleget tesz.
    A hazai kis- és közepes vállalkozások életét könnyebbé tevő módosítások között említette a kiküldetésekkel kapcsolatos szabályozás átírását, az adómentes, munkáltató által nyújtható lakáscélú támogatással kapcsolatos szabályok rendezését, valamint azt, hogy a kisadózók számára a bevételi összeghatár 6-ról 12 millióra emelkedik. Kiemelte még az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményét,  valamint azt is, hogy az áfa alanyi adómentességének értékhatára 6-ról 8 millió forintra emelkedik. Kitért arra a változásra is, amely szerint 2017-től a magánszemélyek számára az adóhatóság készítheti el az adóbevallási tervezetet.
        
    MSZP: egy elhibázott adórendszert foltozgat a kormány
    
    Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka úgy vélte: az adócsomaggal egy alapvetően elhibázott adórendszer "foltozgatása" zajlik, ami nem több mint "ráncfelvarrás". Hangsúlyozta: egy jó adótörvénynek minimum egy év a szavatossági ideje, azonban a Fidesz-KDNP kormány évek óta azt a gyakorlatot folytatja, hogy a tavasszal elfogadott adótörvényeket néhány hónap múlva már "toldozgatja-foldozgatja".
    Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter versenyképességgel és béremeléssel kapcsolatos nyilatkozataira utalva Burány Sándor megjegyezte: jó esély van arra, hogy a most benyújtott adójavaslat még "messze nem az igazi", hanem csak a szavazás előtt egy nappal benyújtott módosító javaslat tartalmazza majd a valódi szándékokat.
    Kijelentette: kiszámíthatóságra lenne szükség, mert nem lehet versenyképes egy olyan gazdaság, amelyben a legfontosabb törvények szavatossága csupán néhány hónap. Az MSZP politikusa az alacsony keresetű munkavállalók béremelését és a minimálbér adómentességét szorgalmazta, mert szerinte ma Magyarországon a minimálbérből nem lehet megélni, az kevesebb, mint a létminimum összege.        
    
    KDNP: adókedvezményekről és az adminisztrációs terhek csökkentéséről szól a javaslat
    
    Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a szocialista felszólalásra reagálva hangsúlyozta: a kormány nem fogja követni a szocialisták által működtetett adórendszert és társadalompolitikát, mert az országot éppen ez tette tönkre 2010 előtt. Zsugorodott a gazdaság, a munkanélküliség az egekben volt, a minimálbér adómentességével pedig a feketegazdaságot ösztönözték, hiszen a "fél világot" így foglalkoztatták akkoriban - jellemezte a szocialista kormányzás éveit. Szerinte a mostani kormány koncepcionális változtatásokat vezetett be a személyi jövedelemadó csökkentésével és fogyasztás adójának növelésével.
    A KDNP-s képviselő szerint az adómódosítások az adminisztrációs terhek csökkentését szolgálják, további adóegyszerűsítéseket és kedvezményeket vezetnek be, valamint jogtechnikai pontosításokat, kiegészítéseket tartalmaznak. Elismerte, valóban jobb lenne, ha nem kellene mindig módosítani az adótörvényeket, de úgy vélte, "nem tragédia", ha mindig pozitív irányban nyúlnak hozzá a szabályokhoz. Hozzátette: az sem zavarná, ha a törvényalkotás menetében módosító javaslatokkal további kedvezményeket vezetnének be. "Soha jobb hírrel ne zavarjuk az adózókat" - fogalmazott.
    Azt is hangsúlyozta: nyomát se látja annak a korábbi politikai gyakorlatnak, amely szerint a választások előtt mindig megindul az osztogatás, hiszen a hiánycélt 2018-ra is 1,8 százalékban határozta meg a kormány. Hozzátette: a kabinet úgy képes tartani a szigorú költségvetési politikáját, hogy mégis képes kedvezményeket hozni az adórendszerben.