Emma napja van. | 2024.04.19

Bakondi: egyre több országban nehezen kezelhető a helyzet

2016-11-10 07:55:11

A görög szigeteken kaotikus a helyzet, és a fő útvonalak mentén egyre több országban válik nehezen kezelhetővé a tömeges migráció - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    Bakondi György kifejtette: mind a két fő útvonalon - Líbiából, Egyiptomból az olasz partok felé és a balkánin - folyamatosan áramlanak a tömegek, és Görögországban, a görög szigeteken is egyre nehezebb a helyzet. Emellett Törökország és az Európai Unió között számos negatív körülmény merült fel, amelyek kétségessé teszik a korábban tervezett ütemterv megvalósítását.
    A főtanácsadó szerint arra kell készülni, hogy a jelenleginél vagy akár a tavalyinál is nagyobb migrációs hullám érheti el Európa határait. Mindent meg kell tenni a határok megvédéséért. Az emberek illegális, vagyis engedély nélküli tömeges bejutását Európába meg kell akadályozni. Csak azokat szabad beengedni, aki átmeneti védelemre szorul, továbbá gazdaságilag támogatni kell azokat az országokat, ahonnan elindultak - sorolta.
    Bakondi György kiemelte, hogy a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump kampányában is előtérbe került a biztonság kérdése és az illegális bevándorlás korlátozása. Emellett voltak olyan nyilatkozatai, amelyek az amerikai-orosz kapcsolatok javításáról szóltak - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: hasznos lenne a hidegháborús időszakot megállítani és visszatérni a gazdasági biztonsághoz, a politikai együttműködéshez. 
    Vlagyimir Putyin orosz elnök is úgy nyilatkozott, hogy országa készen áll egy ilyen együttműködésre - tette hozzá Bakondi György, megjegyezve: ez a világ biztonsága, a különféle válsággócok nehéz problémáinak megoldása szempontjából is nagy jelentőségű lépés lenne.