Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: hatékonyabb politikai együttműködésre készül a kormány

2016-11-10 07:37:45

A kölcsönös tiszteleten alapuló, sokkal kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb politikai együttműködés felépítésére készül a kormány az Egyesült Államokkal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

    Szijjártó Péter pozitív fejleménynek nevezte, hogy a republikánus Donald Trumpot választották az Egyesült Államok elnökévé, és az amerikai szenátusban is republikánus többség lesz.
    A miniszter azt mondta: az Egyesült Államokkal eddig is kiválóan alakultak gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink, valamint védelmi együttműködésünk. A politikai együttműködés viszont kifejezetten hűvös, kiegyensúlyozatlan volt - értékelte Szijjártó Péter, hozzátéve: most az a cél, hogy ezt az együttműködést újjáépítsük.
    Kitért arra is, hogy az amerikai vállalatok a második legnagyobb befektetők Magyarországon, a kereskedelem területén pedig az EU-n kívüli legnagyobb exportpiaca Magyarországnak az Egyesült Államok. Ezért Magyarország érdekelt egy erős amerikai gazdaságban, mivel az növekvő magyarországi befektetéseket, növekvő exportot jelenthet.
    Szerdán Londonban, az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett küldöttség tagjaként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is résztvett a tárgyaláson. Szijjártó Péter pozitívnak értékelte a megbeszéléseket. Kiemelte: abban vagyunk érdekeltek, hogy egy "fair Brexit", egy olyan megállapodás jöjjön létre, amely a britek és az uniós tagállamok számára is előnyös. A legszabadabb kereskedelmi és gazdasági együttműködés fennmaradásán dolgoznak és ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogai ne sérüljenek - mondta.