Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ombudsman a Falco Zrt.-nél bekövetkezett robbanás körültekintő kivizsgálását kéri

2016-11-09 17:36:00

A szombathelyi Falco Zrt.-nél november 7-én bekövetkezett robbanás és az ezt követő tűzeset mindenre kiterjedő vizsgálatát kéri a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint annak tisztázására törekszik, hogy a hatóságok mindent megtettek-e a Falco Zrt. működésével kapcsolatban felmerült aggályok orvoslására.

    A Falco Zrt. hétfői közleménye szerint reggel a forgácslapüzemhez tartozó tűzvédelmi silóban történt porrobbanás, amelynek következményeként rövid időre tűz keletkezett. Az automata tűzvédelmi rendszerek jól működtek, az oltást a vállalat önkéntes műszaki mentőegysége kezdte meg és a katasztrófavédelemmel közösen fejezték be - tették hozzá. Leszögezték: sem a dolgozókat, sem a lakosságot nem veszélyeztette a robbanás, nem sérült meg senki, sem a levegőbe, sem a gyár csapadékelvezető árkaiba egészségre káros, illetve veszélyes anyag nem került.
    Szabó Marcel szerdai közleményében megjegyezte: közvetlenül ugyan senki sem sérült meg, ám a robbanás és az azt követő tűz a környéken élők egészségével kapcsolatos további kockázatokat is felvethet. Ipari balesetek kivizsgálásakor szerinte szükségszerűen fel kell vetődnie, hogy az érintett gazdasági és hatósági szereplők működésük során az elvárható mértékben alkalmazták-e a környezetvédelem alapvető elveit, az elővigyázatosság és a megelőzés elvét.
    A jövő nemzedékek szószólója hangsúlyozta, az üzem jövőbeli működését úgy kell szabályozni, hogy a hasonló belesetek elkerülhetők legyenek, a szabályok betartásával pedig garantálni tudják a gyár környezetében élők egészséges környezethez való alkotmányos jogát. Emlékeztetett arra, hogy a gyár közelében élő polgárok és az ott működő vállalkozások visszatérő panaszai alapján az ombudsmani hivatal által korábban lefolytatott vizsgálatok is felvetették, hogy a faipari cég a gyártási folyamatok során a jogszabályok által megkövetelt legjobb elérhető technikát alkalmazza-e.
    A kétségeket szerinte megerősítették azok az értesülések, amelyek arról szólnak, hogy a cég más országokban működő üzemeiben már évekkel ezelőtt elvégezték a környezetterhelés számottevő csökkentését eredményező műszaki fejlesztéseket, Szombathelyen viszont ezeket össze kívánják kötni a gyártókapacitás jelentős bővítésével. Ennek kapcsán viszont az ombudsman felvetése szerint tisztázni kell, hogy a potenciális fajlagos szennyezőanyag-kibocsátás remélt csökkenését nem mérsékli-e vagy oltja ki a kapacitásnövelés ellentétes hatása.
    Az MTI érdeklődésére Egyed László, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta: tűzvizsgálati eljárást indítottak, amelynek lefolytatására 35 nap áll rendelkezésükre, ennek eredményéről írásban értesítik a céget.
    A Falco Zrt. idén augusztusban jelentette be, hogy nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre szombathelyi üzemében, amelynek során 2017 szeptember végéig egy teljesen új, korszerű szárító- és szűrőberendezést szerelnek fel. A beruházáshoz szükséges építési engedélyt október 20-án kapták meg, október elsejétől pedig már működik az a 65 millió forintért a gyár területén létesített mérőállomás, amely folyamatosan méri és regisztrálja a gyár kibocsátását.
    Lapértesülések szerint a vállalat újabb, jövőbeni kapacitásbővítésre vonatkozó kérelmét elutasította a megyei kormányhivatal, ugyanakkor a cég legmodernebb laminálási technológiával működő új felületkezelő üzemét a tervek szerint november 22-én adják majd át. Jelenleg 250 embert foglalkoztatnak Szombathelyen.