Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: az alapkamat tartása mellett a kamatfolyosó szűkítéséről is egyhangúlag döntött a monetáris tanács

2016-11-09 17:24:00

 A jegybank monetáris tanácsának októberi kamatdöntő ülésén a 0,90 százalékos alapkamat tartása mellett minden tanácstag támogatta az egynapos hitelkamat csökkentését, a kamatfolyosó szűkítését is - olvasható a monetáris tanács október 25-i üléséről az  MNB honlapján szerdán megjelent rövidített jegyzőkönyvben.      

    Az ülésen 0,05 százalékponttal 1,05 százalékra csökkentették az egynapos hitel kamatát és -0,05 százalékon tartották meg az egynapos betéti kamatot.
    A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatfolyosó szűkítése is a monetáris kondíciók további lazításának irányába hat. A lépés támogatja a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyságát. Többen megjegyezték, hogy a három hónapos betéti eszköz korlátozásán keresztül fennáll a lehetőség a monetáris kondíciók célzott alakítására.
    A jegyzőkönyvben kitérnek arra: a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság megfelelő ösztönzésével. A tagok szerint ha az inflációs cél elérése indokolja, a tanács kész a monetáris kondíciók nemkonvencionális eszközökkel történő további lazítására.
    A tanács szerint az inflációs várakozások historikusan alacsony szinten állnak. A bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció 2018 közepére ér a 3 százalékos cél közelébe.
    A tanács szerint 2016 második negyedévében a gazdaság növekedése gyorsult, a harmadik negyedévben a jegybanki várakozásoknak megfelelően tovább élénkült. A háztartások fogyasztásának további élénkülése várható a következő negyedévekben. A munkaerő iránti kereslet erős maradt, így a foglalkoztatottak száma ismét emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta tovább csökkent. Augusztusban mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés bővült. A válság óta az új háztartási hitelkihelyezések először haladták meg a törlesztések mértékét.
    Az idei év eleji átmeneti mérsékelt dinamikát követően a belső kereslet élénkülése és a növekedési hitelprogram bővítése, a növekedéstámogató program, a monetáris politika lazító lépései, valamint a kormányzati intézkedések elérhetővé teszik a gazdaság 3 százalék körüli növekedését.
    Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változó volt a globális pénzpiaci hangulat, amelyet főként az olajpiaci és egyes európai bankok stabilitására vonatkozó hírek, valamint a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikai lépéseivel kapcsolatos várakozások alakítottak. A forint árfolyama erősödött az euróval szemben, a rövid pénz- és állampapírpiaci hozamok összességében csökkentek. A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét.     
    A tanács szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.
    A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatfolyosó szűkítése is a monetáris kondíciók további lazításának irányába hat. Megemlítették, hogy a lépés támogatja a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyságát. Felvetették, hogy van még tér a kamatfolyosó felső szélének további csökkentésére.