Emma napja van. | 2024.04.19

Madárinfluenza - FAO: a vírus a vadmadarakról terjedt át a tenyésztett baromfira

2016-11-09 12:28:19

 A délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfira, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll - állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

    A FAO legfrissebb, MTI-nek szerdán elküldött közleményében ismertetik: a vándormadaraknál észlelt vírus, amely fertőző más szárnyasokra is, terjedését dél-nyugati irányba valószínűsítették szakemberek, a madarak őszi vonulási útvonala mentén. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenza ezen típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is.
    Az elmúlt napok hírei alapján kijelenthető, hogy a vírus a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfira - mondta a FAO vezető állatorvosa, Juan Lubroth.
    Október végén egy fertőzött bütykös hattyú tetemet találtak a Csongrád megyei Fehér-tó partján, a vándormadarak egyik kedvelt pihenőhelyén - mondta a magyarországi helyzetről Andriy Rozstalnyy, a FAO budapesti állattenyésztési szakembere. A magyar hatóságok megerősítették a madárinfluenza gyanúját, amely valószínűleg ugyanaz a törzs, amelyik Oroszországban bukkant föl, és aztán terjedt tovább Indiába is. Az útvonal gyakorlatilag megegyezik a vízimadarak, leginkább a récefélék vándorlási útvonalával - írták.
    Két nappal ezelőtt a H5N8 madárinfluenzát észlelték vadmadaraknál Lengyelországban. A virológiai vizsgálatok még tartanak, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessék, ugyanarról a törzsről van szó.
    A H5-ös altípus megjelenési mintázata újabb bizonyíték arra, hogy a vándormadarak potenciális vírushordozók lehetnek éves vándorlásuk miatt. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám.
    A FAO szakértője ezért azt tanácsolja a már érintett országoknak és szomszédaiknak, hogy magas készültségben kövessék a fejleményeket, emeljék a biológiai biztonsági intézkedéseket a baromfitelepeken és természetesen tartsák azokat folyamatos megfigyelés alatt.
    A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. A veszély 2017 tavaszáig fennáll, nem lehet megjósolni, hol lesz a következő vírus észlelés, és hogy egy baromfitelepen vagy vad madaraknál.
    Közölték: az idén Tuvában felbukkant H5N8 madárinfluenza a vizsgálatok jelenlegi állása szerint az emberre nem jelent veszélyt. Az embernél előforduló, a madárinfluenza által okozott A típusú influenza-megbetegedést ezidáig nem hozták összefüggésbe ezzel a törzzsel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó