Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Egyesült Államokban teljes a döbbenet

2016-11-09 07:05:33

 

Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.

 

    A CNN összesítése szerint - magyar idő szerint szerdán, kora reggel - Trumpnak 238, Clintonnak 215 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy valamelyikük az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-209-re teszi az állást.
    A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.
    Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.
    A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.
    Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.