Auguszta napja van. | 2024.03.29

Borut Pahor: Ljubljana támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit

2016-11-08 17:17:00

Szlovénia támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit és az ország területi integritásának helyreállítását - közölte Borut Pahor szlovén államfő, miután megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán elnökkel kedden Ljubljanában.

    Petro Porosenko Borut Pahor meghívására hivatalos látogatásra érkezett Szlovéniába. 
    A két elnök közös nyilatkozatban ítélte el a Krim-félsziget orosz megszállását és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy maradéktalanul hajtsa végre a minszki megállapodásban foglaltakat, amely egyben egész Európa biztonságát is szavatolja. 
    Pahor és Prosenko Szlovénia és Ukrajna kapcsolatáról is tárgyaltak és elégedettségüknek adtak hangot, hogy országaik között az elmúlt fél évben újra megerősödött a gazdasági együttműködés.  Ez a a szlovén államfő szerint azt mutatja, hogy Ukrajna stabilitásával  kapcsolatban újra teljes a bizalom. Szlovénia Ukrajnával 2015-ben 142 millió euró értékben bonyolított le áruforgalmat, ebből 121 millió euró értékben exportált és 20 millió euró értékben importált javakat.
    Prosenko megköszönte Ljubljanának, hogy támogatja a vízummentesség megadását Ukrajnának, továbbá, hogy Szlovénia is fogadott rahabilitációra, az ukrán fronton megsérült katonákat. Szlovénia eddig több mint 200 ezer euró értékben jutatott humanitárius segítséget Ukrajnába és 600 odavalósi gyereket üdültetett az országban. 
    Az ukrán elnököt hivatalában fogadja kedden Miro Cerar szlovén kormányfő és Milan Brglez házelnök is. 
    Leonyid Kucsma volt elnök 2002-ben látogatott Szlovéniába. Pahor és Prosenko 2015-ben Lviv városában találkozott, ahova a szlovén államfő munkamegbeszélésre érkezett. A két ország között több bilaterális szerződés került aláírásra az elmúlt időszakban, egyebek között a piacellenőrzésről és fogyasztóvédelemről, valamint az energiahatékonyságról és energetikai biztonságról szóló memorandumok.