Emma napja van. | 2024.04.19

Német miniszter: a törökországi politikai üldözöttek menedéket kaphatnak Németországban

2016-11-08 14:22:00

Németország menedéket nyújthat a törökországi politikai üldözötteknek - jelezte egy keddi lapinterjúban Michael Roth uniós ügyekért felelős német külügyi államminiszter.

    A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Die Welt című német lapban közölt interjúban kiemelte: minden törökországi rendszerkritikus gondolkodónak tudnia kell, hogy a német kormány szolidaritást vállal velük.
    Arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó-e befogadni az üldözött törökországi politikusokat, újságírókat és művészeket, azt mondta, hogy a befogadásról ugyan az illetékes hatóságok döntenek, de fontos rögzíteni, hogy "Németország nyitott a világra, és alapvetően nyitott a politikai üldözöttek előtt".
    Az üldözöttek kérhetnek menedékjogot, és ez nem csak az újságírókra vonatkozik - mondta Michael Roth.
    Az EU-Törökország megállapodással kapcsolatban úgy vélte, hatalmas félreértés alakulhatott ki a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének ügyében, hiszen az EU nem adhat vízummentességet egyfajta ellenszolgáltatásként.
    A vízumkötelezettség megszüntetéséhez teljesíteni kell a már jóval a menekültügyi megállapodás előtt rögzített feltételeket. A török fél számos feltételt teljesített, néhányat viszont még nem, így nem hajtotta végre a terrorizmus elleni harcról szóló jogszabályok reformját. Nincs vízummentesség, amíg ez a reform nincsen készen - húzta alá a külügyi államminiszter.
    A törökországi belpolitikai fejleményekről szólva kiemelte, hogy "semmi köze az európai értékekről, a jogállamiságról, a demokráciáról és a sajtószabadságról alkotott felfogásunkhoz mindannak, ami Törökországban történik". Ezért "válaszunk a török kormánynak kristálytiszta: ez így nem mehet tovább".
    Michael Roth elmondta, arra számít, hogy kedvezőtlen kép bontakozik majd ki a török uniós tárgyalási folyamat alakulásáról szóló jelentésben, amelyet szerdán mutat be az Európai Bizottság. A testület "nagyon higgadtan, nagyon világosan és nagyon kritikusan mérleget von mindarról, ami Törökországban rosszul vagy egyáltalán nem halad előre, és sajnos, sok ilyen ügy van" - mondta.
    Azonban a csatlakozási tárgyalásokat folytatni kell, mert megszakításuk csak azt eredményezné, hogy "magukra maradnának a nyugatias törökök" - tette hozzá Michael Roth, kiemelve, hogy a török társadalom jelentős része továbbra is európai orientációjú, és sokat remél az EU-tól. "Nem okozhatunk csalódást ezeknek az embereknek, éppen elég nehéz dolguk van Törökországban" - mondta.